ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Uniunea Europeană folosește arma constrângerii economice împotriva Rusiei. Reprezentanții celor 28 de state UE s-au reunit pentru a da OK-ul noilor măsuri restrictive. De această dată, pe lista sancționaților ajung cele trei mari companii gigant din domeniul petrolului - Rosneft, Transneft și Gazprom, cu o cifră de afaceri de peste o mie de miliarde de ruble.

Războiul sancţiunilor face un nou pas: sunt atinse firme-gigant, în care statul rus deţine peste 50 la sută din capitalul social. Măsurile punitive ale UE presupun că investitorii din Uniunea Europeană nu vor mai putea să cumpere obligaţiuni sau acţiuni la companiile petroliere ruseşti şi nici să le acorde împrumuturi.În acest fel, statul rus, cu economia deja în pragul recesiunii, va fi obligat să scoată mai mulți bani de la buget.

Replica Moscovei a fost promptă și a venit prin vocea premierului Dmitri Medvedev, care a amenințat cu închiderea spațiului aerian. ”Sancțiunile economice împotriva Rusiei vor avea consecințe politice și asta va fi mai periculos”, a spus Medvedev pentru ziarul Vedemosti. Premierul rus a mai spus că răspunsul Moscovei va fi unul "asimetric". Pe scurt, a precizat Medvedev, poate fi interzis accesul companiilor aeriene occidentale în spaţiul rusesc, ceea ce înseamnă pierderi mari pentru zborurile Europa-Asia.

Noul pachet de restricţii gândite de Bruxelles se adaugă măsurilor adoptate deja la sfârşitul lui iulie. E deja interzisă vânzarea către Rusia a unor bunuri şi tehnologii cu dublă utilitate, civilă şi militară. Şi există o listă cu 100 de nume de cetăţeni ruşi şi ucraineni vizaţi de îngheţarea activelor şi interzicerea intrării în Uniunea Europeană. Marţi se vor adăuga câteva zeci.