ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În discursul său susținut la Kremlin, în care a justificat anexarea Crimeei de către Rusia, Vladimir Putin, înainte de a începe enumerarea luptelor în care s-a vărsat sânge rusesc pe pământul Crimeei, a vorbit despre o legatură mai veche și mai profundă.

Crimeea, a declarat Putin, „este teritoriul vechiului Kerson, unde a fost botezat prințul Vladimir. Gestul său admirabil de a îmbrățișa Ortodoxia a predeterminat formarea întregii baze a culturii, civilizației și valorilor umane care unesc popoarele Rusiei, Ucrainei și Belarusului.

Rusia este o țară creștină, a spus Putin.

Acest discurs amintește de cuvântarea pe care a susținut-o în decembrie anul trecut, când fostul șef al KGB a vorbit despre o Rusie care ține piept unui Vest decadent:

Multe țări euroatlantice s-au înstrăinat de rădăcinile lor, inclusiv de valorile creștine. Se urmărește aplicarea unor politici care pun pe același plan familiile cu mulți copii și parteneriatele între persoanele de același sex, credința în Dumnezeu și credința în Satan. Aceasta este calea către degradare

Ați auzit vreun lider occidental, să zicem Barack Obama, vorbind în acest fel în ultima vreme?

Condamnând „bolșevicii” care au cedat Crimeea Ucrainei, Putin a spus: „Dumnezeu să-i judece”.

Ce se întâmplă, mai exact?

Marxism-leninismul fiind o ideologie defunctă, Putin afirmă că noua luptă ideologică se dă între un Vest degenerat condus de Statele Unite și o lume tradiționalistă pe care Rusia ar fi mândră să o conducă.

În noul război dintre credințe, Putin spune că Rusia este de partea lui Dumnezeu. Occidentul este Gomora.

Liderii occidentali care compară anexarea Crimeei de către Putin cu „Anschluss”-ul [anexarea Austriei, n. tr.] lui Hitler, care îl înfierează ca pe un „ticălos KGB-ist” și care-l numesc „presupusul hoț, șarlatan și criminal care conduce Rusia”, cum a scris editorialistul de la Wall Street Journal, Holman Jenkins, consideră de-a dreptul o blasfemie pretenția lui Putin de a se situa pe o poziție morală mai înaltă.

Dar Vladimir Putin știe exact ce face, iar noua sa pretenție descinde într-o tradiție onorabilă. Ex-comunistul Whittaker Chambers, care l-a demascat pe Alger Hiss ca fiind spion sovietic, scria, în 1964, anul morții sale, o carte despre „a treia Romă”.

Prima Roma a fost Orașul Sfânt și capitala creștinismului, care a fost cucerită de Odoacru și de barbarii săi în 476 d.Hr. Cea de-a doua Romă a fost la Constantinopolul, Bizanțul (Istanbulul de azi), care a căzut în mâinile turcilor în 1453. Orașul succesor al Bizanțului, a treia Romă, ultima Romă, după vechii creștini, este Moscova.

Putin pretinde că Moscova este Cetatea Sfântă de astăzi și postul de comandă al contrareformei împotriva noului păgânism.

Putin se conectează la unul dintre cele mai puternice curente ale lumii moderne. Nu numai prin sfidarea a ceea ce o mare parte a lumii crede ca este ambiția arogantă a Americii de a obține hegemonia globală. Nu numai prin apărarea tribală a rușilor pierduți, abandonați atunci când URSS s-a dezintegrat.

De asemenea, Putin afirmă repulsia și rezistența globală față de maladiile răspândite de o revoluție seculară și socială hedonistă provenind din Vest.

În războiul cultural pentru viitorul omenirii, Putin înfige ferm steagul Rusiei pe terenul creștinismului tradițional. Ultimele sale alocuțiuni poartă ecoul vocii Papei Ioan Paul al II-lea, a cărui Evangelium Vitae din 1995 blama Occidentul pentru că a îmbrățișat „cultura morții”.

Ce a vrut să spună Papa Ioan Paul prin „crime morale”?

El se referea la capitularea Occidentului față de o revoluție sexuală care a condus la ușurința obținerii divorțurilor, la promiscuitate fără limite, la pornografie, homosexualitate, feminism, avort, la căsătoria între persoane de același sex, eutanasie, sinucidere asistată – înlocuirea valorilor creștine cu valorile Hollywood-ului.

Editorialista de la Washington Post, Anne Applebaum, scrie că a fost uimită să îl audă, la Tbilisi, pe un avocat georgian spunând despre fostul regim pro-occidental al lui Mihail Saakașvili: „Erau LGBT.”

A fost un moment când mi s-au deschis ochii”, scrie Applebaum. Frica și dezgustul fața de pandemia reprezentată de căsătoriile între persoane de același sex au căpătat proporții globale. La Paris, un milion de oameni constituind Majoritatea Morală au mărșăluit furioși în semn de protest.

Scriitoarea Masha Gessen, care a scris o carte despre Putin, spune că, în ultimii doi ani, „Rusia a devenit liderul lumii anti-occidentale”.

Dar războiul împotriva Occidentului nu trebuie purtat cu rachete. Este un război cultural, social, moral, în care rolul Rusiei este, în cuvintele lui Putin, acela de a  „împiedica regresiunea într-un întuneric haotic și revenirea la o stare primitivă”.

Să fie oare vorba de „întunericul haotic” și de „starea primitivă” în care se afla omenirea înainte ca Lumina să vină în lume?

Acest scriitor a fost surprins să citească, în numărul din ianuarie-februarie al publicației social-conservatoare a Consiliul Mondial al Familiilor din Rockford, Illinois, că „în topul celor mai bune zece trenduri” din lume din 2013, pe primul loc „se impune Rusia ca liderul pro-familie”

În 2013, Kremlinul a interzis propaganda homosexuală, reclamele pro-avort, avorturile după 12 săptămâni și insultele obraznice la adresa credincioșilor.

„În timp ce celelalte superputeri adoptă o viziune păgână asupra lumii – scrie Allan Carlson, fondatorul Congresului Mondial al Familiilor – Rusia apără valorile iudeo-creștine. În perioada sovietică, comuniștii occidentali se întruneau la Moscova. În acest an, ediția a VII-a a Congresului Mondial al Familiilor va avea loc la Moscova, în perioada 10-12 septembrie”

Va susține Vladimir Putin discursul inaugural?

În noul Război Rece ideologic, de partea cui este acum Dumnezeu?

Articol scris de Pat Buchanan, pe siteul Townhall.com, traducere de Irina Bazon.