ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Îngrijorați de războiul din Ucraina, tot mai mulți polonezi se alătură detașamentelor paramilitare de voluntari cu scopul de a urma o pregătire militară de bază astfel încât să-și poată apăra țara în eventualitatea unei invazii rusești, relatează agenția Reuters.

O istorie sincera a poporului român- comanda online

Guvernul de la Varșovia s-a distanțat initial de aceste miliții neoficiale, dar odată cu sporirea preocupării față de intențiile Moscovei, armata poloneză, constituită exclusiv din militari profesioniști, caută modalități să integreze aceste grupuri de voluntari.

Se estimează că circa 10.000 de voluntari polonezi sunt reuniți în prezent în circa 120 de astfel de grupări. Circa 800 dintre ei s-au întâlnit vineri la Varșovia la o reuniune organizată de Ministerul polonez al Apărării, primind cu această ocazie pentru prima dată recunoașterea oficială a existenței lor. Ministrul apărării, Tomasz Siemoniak, i-a asigurat că ministerul pe care-l conduce va plăti solde pentru 2.500 de voluntari ce vor constitui structura de bază a unităților locale de autoapărare care vor fi mobilizate în caz de război, transmite Agerpres.

Consilierul pe probleme de apărare al președinției poloneze, generalul Stanislaw Koziej, a declarat agenției Reuters că evoluțiile din Ucraina au determinat guvernul de la Varșovia să-și revizuiască modul de abordare a securității naționale. 'Până de curând, organizațiile paramilitare păreau să fie ceva de domeniul trecutului' pentru responsabilii din sectorul apărării, dar 'astăzi, când avem un război la granițele noastre, ei își dau seama că acest trecut poate contribui la securitatea țării', explică oficialul polonez.

Numeroși analiști militari consideră că un atac al Rusiei împotriva Poloniei este extrem de puțin probabil, posibilele ținte ale Moscovei fiind mai degrabă țările care au minorități rusofone numeroase, cum ar fi Republica Moldova, Letonia sau Estonia.

Însă teama față de Rusia are rădăcini adânci în Polonia, țară ce s-a aflat mai mult de un secol sub dominația Rusiei țariste și încă aproape o jumătate de secol sub cea sovietică, în prezent învecinându-se cu Rusia prin enclava Kaliningrad.

Ministrul Tomasz Siemoniak a anunțat încă din luna ianuarie că va adopta măsuri pentru a stimula tinerii să urmeze cariera militară și că se vor constitui unități paramilitare.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews