ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Debalţeve a devenit sâmbătă centrul Europei, dacă nu chiar al planetei, după ce oraşul a fost asediat de trupele separatiste proruse care acţionează în estul Ucrainei. Totul s-a întâmplat cu mai puţin de 24 de ore rămase până la intrarea în vigoare a noului acord de încetare a focului.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

Dar Debalţeve nu era atât de necunoscut pe cât părea la prima vedere, el fiind unul dintre punctele pe care Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au certat aprig la Minsk, în timpul negocierilor maraton care au durat o zi şi-o noapte. Dacă liderul rus susţinea că acolo este o "pungă" încercuită complet de forţele insurgente, cel ucrainean susţinea că, dimpotriva, este o zonă controlată de trupele sale.

De ce era atât de important să se stabilească statutul oraşului am văzut sâmbătă. Liderul rebelilor din Doneţk, Alexander Zakharchenko, a anunţat că a ordonat încetarea focului pe linia frontului, mai puţin în Delbaţeve, acolo unde a dispus chiar o ofensivă fără precedent. De ce? Pentru că Dolbaţeve n-a fost inclus în acordul de la Minsk, iar el îl consideră teritoriu al autoproclamatei republici Doneţk. De cealaltă parte, Ucraina anunţă că dacă asaltul continuă, acordul de la Minsk va cădea, iar Poroşenko va declara legea marţială pe tot cuprinsul ţării, urmând ca luptele să se reia.

Dar mai este o miză importantă. În zona Delbaţeve, care se află plasat strategic între centrele de putere ale separatiştilor, Luhansk şi Doneţk, sunt concentrate importante efective ale armatei ucrainene, între cinci şi zece mii de militari, plus echipamente de luptă. Separatiştii au anunţat chiar că nu le vor permite ucrainenilor să se retragă din această "pungă". Însă Kievul susţine că nici nu se pune problema încercuirii, aprovizionarea trupelor din Delbaţeve fiind făcută inclusiv sâmbătă. Proruşii controlează principalele puncte de acces, însă drumurile secundare s-ar afla sub controlul Ucrainei.

Efectivele armatei guvernamentale din zonă însumează între 10 şi 30% din totalul trupelor angajate de Kiev în operaţiunile de luptă din bazinul Donbass, astfel că insistenţa separatiştilor are o explicaţie. Dacă până acum luptele importante ale acestui război au produs maxim două sute de victime fiecare, pierderea a zece mii de militari ar reprezenta o lovitură nimicitoare, care ar deschide calea trupelor fidele Moscovei către Mariupol şi Harkov.

Ucranenii nu sunt însă sau nu par a fi foarte îngrijoraţi de acest asalt, semn că au încredere în efectivele din Debalţeve. Iar dacă această încredere se va dovedi justificată, o înfrângere a separatiştilor în această bătălie extrem de importantă ar deschide drumul Kievului spre recucerirea Luhanskului şi, mai apoi, a Doneţkului, ceea ce ar fi sinonim cu anihilarea mişcării separatiste.

Iată cum acest relativ obscur nod feroviar din estul Ucrainei s-a transformat aproape peste noapte într-un adevărat Stalingrad modern, din care învingătorul ar urma să câştige pe toate fronturile.