Lucrările celei de-a 29-a ediții a Universității de Vară de la Băile Tușnad au început oficial miercuri, în prezența președintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt și a lui Potápi Árpád János, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Politica Națională, de pe lângă Cancelaria premierului Ungariei. Primele ore, primele afirmații controversate.
 
„Este vorba, printre multe altele, și despre Trianon și dacă acest proiect european nu reușește să dea un răspuns corect problemei reprezentate de Trianon, atunci din păcate nu mai putem vorbi despre niciun proiect comun, nu? Pentru că e o problemă europeană acest Trianon și trebuie să găsim împreună o soluție. Pentru că aceste comunități și multe alte comunități există tocmai din cauza acestor (...) moșteniri istorice. Și noi, statele naționale, trebuie să găsim o soluție comună, trebuie să avem o coordonare, o armonizare în acest sens a ideilor, proiectelor noastre și tocmai noi suntem prezenți la această masă ca să continuăm dialogul care va duce până la urmă la găsirea unei soluții și este foarte clar că trebuie ca fiecare țară, fiecare stat să-și definească poziția față de această regiune a Europei Centrale și de Est”, a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale, relatează Agerpres. 

Pe durata lucrărilor, în cele aproximativ cele 30 de corturi unde au loc programe, se vor dezbate subiecte precum politica națională maghiară, perspectiva europeană a Balcanilor, reforma sistemului juridic din România sau securitatea globală după summitul NATO.

Sâmbătă, la fel ca în anii precedenți, va susține o prezentare premierul Ungariei, Viktor Orbán, alături de care se vor afla europarlamentarul Tokes Laszlo și Németh Zsolt. Organizatorii evenimentului sunt Fundația Pro Minoritate din Ungaria și Consiliul Tineretului Maghiar din România, partenerul principal fiind Consiliul Național Maghiar din Transilvania.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te.


Fiecare dintre voi poate contribui. Susține ActiveNews