Un client al Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD) a câștigat primul proces privind comisioanele abuzive din contractele încheiate de această instituție financiară, reclamanta fiind reprezentată de către avocatul Avram Codruț, se arată într-un comunicat remis luni Ziare.com.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii


Prin sentința dată duminică au fost constatate nule absolut clauzele privind comisionul de gestionare/administrare dintr-un contract încheiat în anul 2009, creditul fiind acordat în cadrul programului "Prima Casă".

Banca este acum obligată să returneze toate sumele încasate cu titlu de comision de gestionare/administrare, din momentul încheierii contractului, sume la care se adaugă dobânda legală. De asemenea, s-a dispus încetarea încasării acestor sume pe viitor.

"Având în vedere numărul mare de contracte încheiate de către consumatori cu această bancă, precum și al celor din cadrul programului 'Prima Casă', hotărârea pronunțată reprezintă un precedent extrem de important", se mai arată în comunicat.

La finalul lunii aprilie, Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat că a câștigat procesul cu o bancă din România privind clauzele abuzive din contractele de credit, fără a numi însă instituția vizată.

Marius Dunca, președintele ANPC, a spus atunci că sumele care trebuie restituite depășesc în unele cazuri și 5.000 de euro, în funcție de valoarea creditului.

El a adăugat faptul că decizia instanței vizează 260 de clienți care au reclamat includerea comisionului de risc, transformat ulterior în comision de administrare, în contractele de credit.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews