Procurorii de la Parchetul General au solicitat Agenției Naționale de Integritate verificarea declarațiilor de avere depuse de fostul președinte Traian Băsescu, scrie Agerpres.

Procurorii au clasat dosarul în care Traian Băsescu a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în legătură de vânzarea unui teren din Băneasa către omul de afaceri Costel Cășuneanu.

Totuși, procurorii au separat cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, sens în care a fost sesizată ANI pentru evaluarea declarațiilor de avere depuse de Traian Băsescu.  

Iată cum arată lista tranzacțiilor lui Traian Băsescu, considerate suspecte de procurori:

„9 august 2000: Traian Băsescu cumpără un teren de 3700 de metri pătrați în Aleea Privighetorilor 86, cartierul Băneasa, cu 1.483.244.000 lei vechi, adică în jur de 70 de mii de dolari (în vara lui 2000, un dolar era în jur de 21.000 de lei vechi –n.r.) Suma ar fi fost achitată în numerar. Proveniența ei nu poate fi justificată, susține procuroarea Elena Iordache.

În aceeași zi, la același notar, omul de afaceri Costel Cășuneanu cumpără un teren învecinat, cu o suprafață similară, la un preț de 3 ori mai mare, considerat prețul pieței.

15 octombrie 2002: Traian Băsescu vinde terenul din Aleea Privighetorilor 86 către Gabriela Blaj din Oituz, cumnata și asociata omului de afaceri Costel Cășuneanu, cu 12.004. 212.620 lei vechi, adică peste 300.000 de dolari (în 2002, un dolar ajunsese în jur de 39.000 de lei vechi –n.r.). Băsescu ar fi primit 110.000 de dolari în numerar și 8.285.000.000 lei vechi prin transfer bancar de la Gabriela Blaj.

Femeia primise acești bani în aceeași zi, tot prin transfer bancar, de la cumnatul Costel Cășuneanu. Acesta luase la rândul lui o parte din bani, 7.293.000.000 lei vechi, de la compania sa de construcții de drumuri PA & CO Internațional și o altă parte, 1.006.415.000 lei vechi, dintr-un schimb valutar.

21 octombrie 2002: Traian și Maria Băsescu cumpără de la Virgil și Mariana Ghețeu o vilă situată pe Șoseaua București Ploiești 137 B, cu 280 de mii de dolari. Potrivit procuroarei, banii ar fi fost achitați în numerar, iar proveniența nu ar fi fost justificată, avându-se în vedere că în acea perioada din conturile familiei Băsescu de la BCR, ING și RBS Bank nu ar fi fost retrase sume de bani.

12 noiembrie 2002: Vila a fost donată Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României.

10 iunie 2003: Traian Băsescu transferă banii din vânzarea terenului din Primăverii în contul fiicei sale, Ioana, deschis la ABN Amro Bank. Ea ar fi folosit parte din acești bani pentru cumpărarea unui imobil.

17 noiembrie 2003: Ioana Băsescu scoate 90.000 de dolari din bani pimiți de la tatăl ei.

6 iunie 2005: Ioana Băsescu transferă 40.700 de dolari înapoi în contul tatălui ei.

20 aprilie 2006: Gabriela Blaj vinde terenul cumpărat în 2002 de la Băsescu cumnatului ei, Costel Cășuneanu, pentru aproape 300.000 de euro”.

Sursa: România Curată
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews