ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Joi, satul Ciocăneşti din judeţul Suceava a primit titlul de Satul Cultural al României, a anunţat ministrul delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism, Maria Grapini, la Ambasada Franţei.

Ea a descris proiectul drept unul "extraordinar pentru România" și a felicitat Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), ca și toate localitățile membre. "Oamenii schimbă lumea, oamenii schimbă viața", a spus ministrul, adăugând că satele trebuie încurajate pentru dezvoltare și condiții bune de viață, dar și pentru păstrarea tradițiilor, portului, sărbătorilor, mâncării tradiționale.

De asemenea, ea  și-a exprimat mândria că, la Târgul de Turism din Israel, standul României a fost foarte vizitat, țara noastră fiind aleasă pentru a organiza conferința de presă a evenimentului, "semn că are multe de spus pe harta lumii în acest domeniu".

Philipe Gustin, ambasadorul Franţei, a scos în evidenţă importanţa acestei noi iniţiative din partea a AFSR, anunţând şi că Institutul Francez, partener al evenimentului, va oferi localității câștigătoare liberul acces la "Culturetheque", un portal de acces către amplu fond de resurse digitale on line.

"Nu suntem în competiție cu nimeni și vom încerca să implicăm cât mai multe comune în realizarea acestui program", a spus primarul din Ciocănești, Radu Ciocan, declarând şi că printre acțiunile și evenimentele pe care Ciocăneștiul le propune se numără Festivalul Ouălor Încondeiate, Plutăritul, Civilizația Muntelui, Bistrița Aurie, ca și promovarea lăzilor de zestre.

La eveniment au fost prezenți președintele Autorității Naționale pentru Turism, Răzvan Filipescu, și președintele AFSR, Nicolae Marghiol.

Satul cultural al României 2014, desemnat, joi, la Reședința Franței VIDEO

Joi, la sediul Ambasadei Franţei în România, Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR) a organizat evaluarea candidaturilor depuse de cinci localități pentru obținerea titlului de Satul Cultural al României 2014, la evaluarea finală fiind reţinute candidaturile comunelor Cumpăna (județul Constanța), Izvoarele (județul Prahova), Bezdead (județul Dâmbovița), Poiana Stampei (județul Suceava) și Ciocănești (județul Suceava).

După Ciocănești s-au situat, în ordine, comunele Poiana Stampei, Cumpăna, Izvoarele și Bezdead.

AFSR este organizație națională pentru promovarea valorilor perene ale satului românesc, fiind creată în 2010.

Printre principalele obiective ale asociaţiei se numără valorificarea și promovarea potențialului turistic al satelor românești; conservarea și răspândirea tradițiilor; crearea unor oportunități de dezvoltare economică; sensibilizarea opiniei publice la problemele satelor și realizarea formării profesionale a locuitorilor din sate.