ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 a lansat vineri concursul internaţional de design ”Eco-arhipelag: Obiecte urbane temporare pentru eco-design şi ecodestinaţii”, în cadrul căruia concurenții vor ”aduce Delta în centrul Capitalei”. Aceștia vor realiza insule plutitoare pe Dâmbovița, între Biblioteca Naţională şi Podul Unirii, iar organizatorii speră ca puterea de sugestie a instalaţiilor artistice să îi convingă pe bucureşteni şi turişti că Delta Dunării e un simbol pentru România şi un colţ de natură care merită protejat şi cunoscut îndeaproape.

În acest proiect, vor fi promvate opt destinaţii din Delta Dunării: Crişan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe şi Sulina. Lucrările înscrise în concurs vor reprezenta câte una dintre aceste opt localităţi care formează traseul cu cele mai importante repere turistice din biosfera Deltei.

Cinci proiecte vor fi selectate de juriul internaţional pentru a fi realizate şi expuse în zona Bibliotecii Naţionale.

Data limită pentru înscrieri şi depuneri de materiale e 7 mai, iar anunţarea câştigătorilor se va face pe 16 mai. Juriul competiţiei îl are ca preşedinte onorific pe Ivan Patzaichin.

Tot asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Asociația de Ecoturism în România au lansat, în septembrie 2013, inițiativa Centrul pentru Ecoturism în România, prin care își propunea să să atragă atenția asupra unui concept care încă nu este pe deplin înțeles și aplicat: ecoturismul.

”Oamenii care trăiesc in mediul urban au pierdut în mare măsură legătura directă cu natura. Scopul ecoturismului este de a-i reconecta la natură, să-i facă să descopere locuri naturale excepționale. În acelaşi timp, turismul, ca fenomen, dar şi ca activitate, este unic în felul său tocmai prin interdependenţa pe care o manifestă faţă de mediul înconjurător, mediul social şi cel cultural, de valorile acestora. Din cauza acestei interdependenţe, turismul are un interes de necontestat în a le asigura durabilitatea. Ţara noastră are un patrimoniu turistic demn de invidiat. Turismul în Delta Dunării, ecoturismul, turismul rural sau cel balnear sunt oportunități pe care România trebuie să le valorifice pentru români și străini în egală măsură. Autoritatea Națională pentru Turism se implică în toate proiectele menite a aduce în atenția publicului imensul potențial turistic de care dispune ţara noastră”, declara, la lansarea Centrului, Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism.

"Dacă mă întrebați pe mine cum arată ecoturismul, o să vă răspund imediat: în Deltă, să vâslești tu însuți, să mănânci pește pescuit din Dunăre și pregătit de lipoveni și să dormi la localnici. Sigur că poți avea o vacanță frumoasă și în alt loc, dar eu nu văd de ce Delta n-ar deveni principala destinație de ecoturism din Europa, sau chiar din lume. Am intrat în parteneriat cu cei care știu cum se aplică principiile de ecoturism și am aflat de la ei despre criteriile și procedurile pentru desemnarea destinațiilor de ecoturism. Sunt convins că aplicarea acestora ar fi benefică pentru dezvoltarea locală, și dacă mai multă lume ar fi conștientă de aceste lucruri, ne-ar fi mai ușor să ajungem acolo” spunea atunci și Ivan Patzaichin.

Andrei Blumer, președintele Asociației de Ecoturism din România, era de părere că ”ecoturismul poate poziționa România pe harta turistică a Europei, având un potențial de imagine deja demonstrat. De exemplu, printr-o promovare cu ajutorul elementelor specifice ecoturismului, natura și cultura locală, România a luat locul șapte din Europa, ca prezență la cel mai faimos târg internațional de turism de la Berlin (ITB) în 2013, atrăgând astfel avantaje de imagine pentru întreg sectorul turistic din România. Bineînțeles că imaginea turistică proiectată către Europa trebuie să fie susținută de destinații și produse de calitate, la care noi lucrăm deja de 10 ani.