ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Treisprezece ziarişti de la ediţia ucraineană a revistei Forbes şi-au prezentat demisia, pentru a protesta împotriva cenzurii pe care o exercită, în opinia lor, noul proprietar al publicaţiei, un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici, informează AFP, citată de Agerpres.
"Ni s-a dat de înţeles că ar fi nişte subiecte despre care nu se poate scrie", a declarat, pentru France Presse, Oleksandr Ruban, responsabil al versiunii online a revistei publicate în Ucraina, sub licenţa revistei din SUA. "Asta a cenzură", a adăugat ziaristul.

Cei 13 îşi explică demisia prin "tentative de a schimba politica redacţională", într-o scrisoare difuzată pe internet. Ei au recurs la acest gest după ce redactorul-şef al publicaţiei, Mihailo Kotov, s-a opus abordării unui subiect legat de vicepremierul Serghei Arbuzov, considerat ca aparţinând "Familiei", puternicul clan politico-financiar din care fac parte mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici.

"Au mai fost şi alte cazuri înainte când ni s-a refuzat publicarea unor articole, fără să primim explicaţii", a menţionat Ruban.
Într-un interviu apărut în cotidianul Kommersant Ucraina, Kotov şi-a revendicat dreptul de a valida articolele înaintea publicării şi a negat că ar exercita în vreun fel o cenzură în slujba proprietarului. "Nu este adevărat, aceste lucruri nu au nicio legătură", a afirmat Kotov, adăugând că trebuie să controleze pregătirea articolelor.Acesta a mai explicat că nu a considerat primordial subiectul despre Arbuzov propus de ziarişti şi a dat asigurări că Forbes a fost şi va rămâne o publicaţie independentă.

În iunie 2013, când Forbes Ucraina a trecut sub controlul magnatului Serghei Kurcenko, apropiat al lui Ianukovici, redactorul-şef de atunci, Volodimir Fedorin, şi-a dat demisia, afirmând că schimbarea proprietarului publicaţiei are ca scop reducerea la tăcere a ziariştilor în vederea alegerilor prezidenţiale din 2015.