ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul de stat în MAI, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a dezvăluit marți că instituția are nevoie de autospeciale noi, întrucât vechimea a 50% dintre acestea depășește 20 de ani, scrie Agerpres. Astfel, o mare parte a maşinilor de ambulanţă au o vechime între 5 şi 7 ani, iar ele vor începe ”să facă probleme” în următorii ani, 1% sunt maşini cu vechime de 7-10 ani, 16% au vechime peste 10 ani şi 21% sunt cu o vechime de până la 5 ani.

Arafat a apreciat programul multianual de dotare derulat cu Ministerul Sănătăţii şi a arătat că ar putea fi extins şi în cazul dotărilor necesare ISU pentru înlocuirea parcului auto vechi de peste 20 ani.
La maşinile de ambulanţă stăm mai bine, la autospecialele ISU a fost programul POR european derulat de autorităţile locale şi în perioada 2007-2014 şi au început să achiziţioneze noi maşini şi de aceea avem maşini cu vechime sub zece ani, dar avem 50% din echipamentele de intervenţie cu peste 20 ani vechime. Aici este unul dintre aspectele pe care ne vom concentra. Sursa de finanţare va fi fondurile structurale 2014-2020 şi poate vor fi şi alte surse care vor fi alocate, astfel încât să creăm un program multianual de dotare şi înlocuire a maşinilor.

Nu doar autospecialele reprezintă o problemă pentru ISU, ci și clădirile în care își desfășoară activitatea angajații. Astfel, două clădiri în care funcţionează ISU, mai precis sediile din străzile Banu Dumitrache şi Ceasornicului, au grad seismic ridicat, respectiv gradul I şi gradul II.

Pe de altă parte, Raed Arafat a afirmat că plănuiește dezvoltarea unor centre pentru arși.
Vorbim aici de dezvoltarea a patru centre care să poată primi arşii grav, cu 50-60% din suprafaţa corporală arsă, alte trei centre care se vor dezvolta la Tg. Mureş, Timişoara şi Iaşi. Vor fi centre cu 5-6 paturi că aşa se fac acest tip de centre, dar vor avea toate anexele necesare, cu săli de operaţii, băi speciale. Valoarea proiectului este de câteva milioane de euro.