ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputaţii britanici s-au pronunţat luni în favoarea unei interziceri a fumatului în maşinile în care se află copii, în cadrul unui vot care constituie o primă etapă către adoptarea unei astfel de măsuri, relatează AFP. Propunerea prezentată de opoziţia laburistă a fost adoptată cu o majoritate largă (367 de voturi pentru faţă de 107 împotrivă) de către Camera Comunelor, care a urmat astfel exemplul Camerei Lorzilor. Acest vot conferă putere Guvernului - fără însă a-l constrânge - să modifice legea pentru impunerea unei astfel de interdicţii.

Principiul acestei măsuri a întâmpinat ostilitate din partea unor deputaţi conservatori, inclusiv în rândul Guvernului. Opozanţii consideră că o legislaţie ar fi inutilă sau dificil de aplicat. Premierul David Cameron, care se afla luni în deplasare în zonele inundate din sud-vestul Angliei, a lipsit de la vot dar purtătorul său de cuvânt a declarat că se gândeşe că "a venit timpul" pentru o astfel de măsură. Mai multe ţări, între care Canada, Statele Unite, Australia, Cipru şi Africa de Sud au adoptat deja legi naţionale sau regionale pentru a interzice fumatul în maşină atunci când la bord se află copii.

"Voinţa Parlamentului a fost clar exprimată astăzi şi ea trebuie respectată", a declarat deputata laburistă Luciana Berger, responsabilă de probleme de Sănătate în rândul laburiştilor. "Guvernul are acum datoria de a pune în aplicare regulile pentru a face din această măsură o realitate". Votul a fost salutat de militanţii asociaţilor pentru combaterea tabagismului.

"Suntem absolut încântaţi", a reacţionat medicul Penny Woods, directoarea executivă a British Lung Foundation. "Introducerea unei legi care poate împiedica faptul ca sute de mii de copii să fie expuşi fumatului pasiv în maşină este acum la o aruncătură de băţ", a declarat ea.

Potrivit unui studiu al Universităţii Aberdeen din 2012, să fumezi în maşină presupune un nivel de poluare cu particule fine de trei ori mai mare decât nivelul maxim preconizat de OMS pentru calitatea aerului interior. Fumatul pasiv antrenează diverse probleme de sănătate în rândul copiilor, precum moartea subită, astmul, diverse probleme respiratorii şi patologii ale urechii.