Deputatul liberal Daniel Gheorghe intenționează să depună o inițiativă potrivit căreia resursele subsolului sunt proprietatea poporului român și se află sub protecția statului. „O astfel de prevedere se găsea și în Legea petrolului și a gazelor, însă a fost eliminată suspect înainte de acordarea unor concesiuni și la privatizarea Petrom”, susține deputatul pentru www.financialintelligence.ro 
 
Constituția României spune că bogățiile de interes public ale subsolului fac obiectul exclusiv al proprietății publice care aparține statului sau unităților administrativ-teritoriale:

Art. 136 – Proprietatea
(1) Proprietatea este publică sau privată.
(2) Proprietatea publică este garantată și ocrotită prin lege și aparține statului sau unităților administrativ-teritoriale.
(3) Bogățiile de interes public ale subsolului, spațiul aerian, apele cu potențial energetic valorificabil, de interes național, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice și ale platoului continental, precum și alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietății publice.
 
„Acest articol din Constituție trebuie transpus în lege. Părerea mea este că inclusiv privatizarea Petrom, prin cedarea zăcămintelor de țiței și gaze, este neconstituțională. Puțină lume vorbește despre acest fapt”, susține Daniel Gheorghe.
 
Deputatul PNL spune că este timpul ca România să nu mai fie bătaia de joc a unor investitori și demnitari străini: "Am văzut că în această vară că s-au făcut niște presiuni foarte mari pentru legea offshore. Personal, am fost profund revoltat să văd cum demnitari străini au venit la București pentru acest lucru. Ca exemplu pot să o menționez pe doamna ministru de Externe din Austria care a venit să facă presiuni, probabil în interesul OMV, o companie unde statul austriac are interese clare, unii spun că acolo ar avea interese și Gazprom-ul din Rusia, încă nu știm sigur cât este de adevărat, dar despre acest lucru se vorbește în mass-media și în spațiul public. În discuțiile cu autoritățile române, pe lângă cooperarea economică dintre cele două țări, a fost atins, evident, și subiectul gazelor din Marea Neagră. Ulterior, respectiva doamnă ministru, după ce a făcut vizita în România, s-a și căsătorit, Doamne ajută să-i fie bine, dar la nuntă a avut un invitat special, chiar pe președintele Rusiei, domnul Vladimir Putin, cu un întreg alai. Mai mult, același Vladimir Putin i-a oferit decorația «Ordinul Prieteniei» lui Rainer Seele, șeful grupului austriac OMV, compania mamă a Petrom, pentru eforturile depuse în domeniul energiei. Ceea ce observăm este că, la nivelul Germaniei, al Austriei și chiar al Bruxelles-ului, nu doar că președintele Rusiei este acceptat, ci se pot face și afaceri cu el, se poate sta la aceeași masă, se poate bea din aceeași sticlă cu el. În schimb, în România, când îți aperi interesul național, când vorbești de țara ta, ești etichetat putinist, rusofil, anti-american, retrograd, înapoiat. Și nu m-ar mira dacă fix aceiași băieți care pun aceste etichete și care se bat cu cărămida în piept a «euroatlanticismului» să fie, de fapt, sponsorizați generos de unele companii sau structuri de lobby conectate mai mult către est. Aceasta este teoria mea”.
 
În privința legii offshore, deputatul Daniel Gheorghe susține: „Personal, cred că ar trebui să le spunem civilizat operatorilor din Marea Neagră că nu suntem de acord cu propunerile lor. Din punctul meu de vedere, forma actuală a Legii offshore, adoptată în vară de Camera Deputaților, este una defavorabilă României, în condițiile în care varianta inițială era o lege dezastruoasă. Lucrurile nu mai sunt atât de rele precum la început, dar nici nu sunt schimbate radical în folosul României. Pe mine nu mă interesează profiturile uriașe ale companiilor petroliere, ci independența energetică a României, vreau ca fondurile provenite din taxe și impozite, în urma acestei legi, să fie direcționate pentru autostrăzi, drumuri, spitale, școli, să se construiască toate acele mari lucrări de investiții pe care statul român le tot promite.”


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews