ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Ion Stan a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență, au hotărât judecătorii Curții Supreme. Decizia nu este însă definitivă, acesta putând face apel a completul de cinci magistraţi de la aceeaşi instanţă.

[P] O istorie sinceră a poporului român - comanda online

Deputatul PSD Ion Stan este acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă după ce i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, bani pentru cheltuieli din campania electorală, în schimbul influenţei pentru obţinerea unor contracte publice cu primării din judeţul Dâmboviţa.

Fost membru al Comisiei SRI, Ion Stan a fost unul din cei mai activi parlamentari români, acesta abordând de-a lungul timpului teme precum "autonomia Ținutului Secuiesc", "statul polițienesc" sau "privatizarea securității naționale".

Acesta spunea în 2012: "președintele, guvernul, BNR și șeful delegației FMI la București au falsificat controlat datele economice ale țării, în frunte cu PIB-ul, care a fost subapreciat cu 20% pentru a se justifica contractarea unor noi împrumuturi de la FMI".

Cea mai mare vâlvă a făcut însă, acuzarea de la tribuna Parlamentului, a ambasadorului american Jack Dyer Crouch II în mușamalizarea cazului uciderii lui Teo Peter.

În aceeași declarație politică incendiară, Ion Stan, a spus că Mihai-Răzvan Ungureanu l-a făcut dispărut pe adevăratul criminal al lui Teo Peter, respectiv fiul ambasadorului Jack Dyer Crouch II.

"Soldatul, protagonistul unei relaţii sexuale cu o minoră, fiica unui membru al Consulatului SUA, care a fost determinat să preia fapta asupra sa. Dar, pentru asta, martorul-cheie trebuia "să nu mai fie găsit". Mihai-Răzvan Ungureanu, de la cârma MAE şi a SIE, a făcut tot ce trebuia ca martorul să nu fie identificat şi prezent la proces, iar urmarea a fost nedovedirea nu atât a acuzaţiilor, cât mai ales a persoanei care s-a aflat la volan în momentul producerii accidentului", spunea Ion Stan pe 13 iunie 2012.

Oficial, Teo Peter a fost lovit de o mașină condusă de Christopher Van Goethem, soldat american de la Ambasada SUA din București aflat în stare de ebrietate. Extrădat în SUA, soldatul a fost găsit nevinovat. În documentele wikileaks, Ambasadorul SUA este înregistrat spunând că Van Goethem nu va "executa nicio zi de închisoare în România".

Mai mult, Ion Stan a spus că desemnarea lui MRU ca premier în februarie 2012 s-a făcut la presiunile "lobbystului Lockheed Martin, Chevron, Gold Corporation, Roman Copper acreditat pe lângă chiriaşul Palatului Cotroceni".

Despre relația dintre MRU și Chevron, deputatul a spus că americanii "i-a impus să contracteze creditele pentru acoperirea riscurilor de mediu, iar Roman Copper i-a cerut o perioadă de graţie, în care să fie scutită de taxe şi impozite, plus o serie de garanţii şi alte facilităţi".

Tot despre MRU, deputatul Ion Stan a spus că ar fi fost parte "a operaţiunii de exfiltrare a agentului Omar Hayssam din România, avea cunoştinţă de faptul că în timpul vizitei securizate a avocatului s-a perfectat aranjamentul falsificării rezultatelor analizelor medicale, în vederea eliberării teroristului sub pretextul fazei terminale a bolii de care nu suferea".

Întreaga declarație a lui Ion Stan o puteți citi aici.