ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inculpat în dosarul Bica, deputatul fugar al UDMR Marko Attila vrea să renunţe la cetăţenia română. Camera Deputaţilor a anunţat că acesta a depus deja cererea prin care cere să îi fie retrasă cetăţenia română, sperând astfel că scape de dosarul în care este suspectat de abuz în serviciu, spune televiziunea Antena 3.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediție integrală, necenzurată - comanda online

Procurorii DNA au cerut un nou aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila Gabor în dosarul în care este suspectat de abuz în serviciu privind acordarea de despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro. Deputatul UDMR a fugit în luna decembrie la Budapesta şi de atunci nu a mai venit în România.

În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

În ce condiţii se poate renunţa la cetăţenia română

Conform Ministerului de Externe, renunţarea la cetăţenia română o poate cere orice persoană care a împlinit 18 ani. Actul normativ care reglementează Legea Cetăţeniei este legea nr. 21/1991. Cererea de renunţare la cetăţenia română se depune personal la Ambasada României, urmând a fi trimisă, spre soluţionare Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Iată condiţiile în care o persoană poate renunţa la cetăţenia română:

- prezintă garanţii suficiente că i se va acorda o altă cetăţenie sau că o deţine deja
- nu este invinuită sau inculpată într-o cauză penală ori nu are de executat o pedeapsă penală
- nu este urmărită pentru debite către stat, persoane fizice sau juridice din ţară sau, având astfel de debite, le achită ori prezintă garanţii corespunzătoare pentru achitarea lor.