ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înfrângere pentru puternicul premier ungar Viktor Orban. Partidul său, Fidesz, a pierdut majoritatea absolută de două treimi în Legislativul de la Budapesta. Candidatul conservator a pierdut la distanță considerabilă alegerile parțiale din orașul Veszprem.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Publicația Der Spiegel scrie că votul din cadrul alegerilor parțiale era necesar pentru ocuparea mandatului lăsat vacant de Tibor Navracsics, care a fost desemnat comisar european din partea Ungariei. Navracsics coordonează portofoliul Educației și Culturii. După numărarea a aproape 100% din voturi, candidatul Fidesz, Lajos Nemedi, a reușit să strângă doar 34% din sufragii.

Candidatul opoziției, Zoltan Kesz, a câștigat mandatul de parlamentar cu 43%. Kesz a declarat duminică seara că „alegătorii din Veszprem au îndeplinit așteptările întregii populații și au pus capăt majorității de două treimi a partidului Fidesz”. Noul deputat este independent, dar a fost susținut în cursă de stânga și de liberali.

Miza majorității de două treimi era uriașă pentru opoziție pentru că, din 2010, partidul Fidesz a adoptat fără drept la replică o nouă Constituție și a modificat o sumedenie de legi, printre care legea presei și codul electoral. Supriza a fost mare pentru formațiunea premierului, care, la alegerile din 2014, câștigase mandatul din Veszprem cu un avans de 20%, notează RFI.

Criticile Occidentului la stilul autoritar de guvernare al lui Viktor Orban și la apropierea acestuia de Rusia și de Vladimir Putin și-au găsit, prin alegerile de ieri, ecou și la populație.

Veszprem a fost, de altfel, scena mai multor proteste în toamna anului trecut. Comentatorii politici văd începutul unui puternic curs de contestare a lui Orban în cele ce urmează.