ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arheologii au scos la iveală o secțiune dintr-o alee construită în vremea dacilor, pavată cu gresie și andezit aduse de la peste 50 de kilometri distanță, în urma săpăturilor efectuate în august la Sarmizegetusa Regia. Aleea, cu o cromatică aparte și un aspect luxos, este bine conservată, pe alocuri fiind ascunsă la trei metri sub pământ, susțin specialiștii de la Facultatea de Istorie a Universității Babeș – Bolyai din Cluj Napoca.
 
„În acest an am continuat săpăturile începute anul trecut pe terasa a IX-a din zona sacră a Sarmizegetusei Regia.Am cercetat un nou segment din aleea pavată, care ne-a și produs o serie de surprize, în sensul că arată altfel, sunt folosite materiale extrem de interesante, tehnica de construcție este extrem de interesantă. Încă de anul trecut știam că aleea pavată folosește și dale de gresie, a existat și o mică dală de andezit. Anul acesta proporția s-a inversat, în sensul că avem mai multe dale de andezit și mai puține de gresie în tronsonul pe care l-am găsit, formând un fel de mozaic, cu valențe decorative”, a declarat pentru www.zhd.ro dr. Gelu Florea, coordonatorul săpăturilor la care au participat arheologi și studenți ai Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca.
 
Drumul antic duce spre o construcție ale cărei mistere nu au fost încă deslușite, chiar dacă și aici au fost efectuate săpături arheologice în ultimele săptămâni. Este vorba despre ruinele unui edificiu necunoscut până în prezent, aflat pe Terasa a IX-a, deasupra zonei sacre.
 
Cea mai mare parte a Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent. În urma săpăturilor din această vară, finanțate cu 85.000 de lei de Consiliul Județean Hunedoara, au mai fost descoperite cantități mari de ceramică, cereale carbonizate, piese de fier, unelte agricole și diverse alte artefacte. Campania va mai dura circa o săptămână, apoi locurile în care au fost efectuate săpăturile vor intra în conservare, urmând ca anul viitor cercetările să continue.