ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prezenţa unei mici molecule în sângele unei persoane este strâns asociată cu riscul ca aceasta să dezvolte, cu ani de zile mai târziu, diabet de tip 2, dezvăluie oameni de ştiinţă americani din Boston în revista "Journal of Clinical Investigation", informează cotidianul francez Le Nouvel Observateur, citat de Agerpres.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au analizat eşantioane de la mai multe sute de persoane monitorizate timp de 12 ani, în cadrul a două studii, american şi suedez. Persoanele care aveau niveluri mai ridicate de acid 2-aminoadipic (2-AAA) prezentau un risc de patru ori mai mare de a dezvolta un diabet în anii următori. Acest risc era unul independent de alţi factori de risc deja cunoscuţi, precum inactivitatea fizică, o alimentaţie bogată în grăsimi şi în glucide, surplusul de greutate, glicemia crescută sau vârsta.

Depistarea diabetului de tip 2 începând de la vârsta de 45 de ani devine o miză foarte importantă pentru toate societăţile occidentale, dat fiind complicaţiile uneori foarte grave ale bolii, aceasta constituind deja una dintre cauzele majore ale infarctului miocradic, insuficienţei renale în fază terminală şi amputărilor.

În Franţa, diabetul de tip 2 afectează aproape 3 milioane de persoane şi peste 500.000 de persoane ar avea diabet fără să ştie acest lucru. Pentru a putea anticipa această boală, markerii de risc clasici rămân antecedentele de familie, tendinţa de a pierde rapid din greutate şi o glicemie pe nemâncate mai mare de 1 g/l.