ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși maternitățile din România au ajuns adevărate locuri de tortură în care din ce în ce mai multe mame au cunoscut experiențe traumatizante și abuzuri inimaginabile, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, este preocupat de reluarea programului de fertilizare în vitro.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

“În bugetul pentru anul 2015 vom prevedea bani şi pentru programul de fertilizare in vitro. Acesta putând fi reluat de la anul. Spre deosebire de programul pilot, care a fost întrerupt în anul 2013 şi în urma căruia s-au născut 197 de copii, de data aceasta vor fi introduse în programul de fertilizare in vitro doar clinicile cu cea mai mare rată de succes. Am vorbit deja cu comisia de specialitate de la minister şi se ocupă deja de acest lucru. Programul este foarte bun şi de aceea am decis reluarea lui“, a declarat Bănicioiu.

Mai mult, ministrul precizează că ar putea aloca la buget și mai mulți bani pentru acest proiect.

“În momentul de faţă discutăm că statul să acopere doar procedura, dar, în funcţie şi de care va fi ponderea bugetară vom şti exact până unde putem acoperi. Noi credem că vom putea aloca chair mai mulţi bani în 2015, dar repet, totul depinde ponderea bugetară“, a menţionat ministrul Sănătăţii.

Această măsură guvernamentală vine în condițiile în care cadrele medicale tratează o femeie însărcinată ca și cum ar fi bolnavă, viitoarele mămici fiind îndopate cu medicamente în timpul travaliului sau suferind o mulţime de proceduri medicale traumatizante ce nu sunt deloc necesare.

Întru -un reportaj realizat de Digi 24, câteva femei povestesc traumele prin care au trecut când au dat viaţă unui copil.

Emilia a născut în urmă cu un an şi jumătate. Avea încredere în medicul care i-a urmărit sarcina, dar la naştere totul s-a schimbat. Au urmat nenumărate proceduri medicale pentru care nu i s-a cerut acordul și care erau menite să grăbească momentul naşterii. După această experienţă, Emilia şi-a revenit foarte greu. Nu poate să uite prin ce a trecut şi încă mai suferă.

O altă viitoare mamă, Cristina, ştia exact cum ar trebui să se desfăşoare procesul naşterii, aceasta fiind medic rezident pediatru şi tocmai de aceea a ales să nască la spitalul în care lucrează. Se aştepta să aibă parte de o experienţă frumoasă, voia să nască în ritmul ei, dar s-a lovit de un zid.

„Au vrut să îmi pună perfuzie cu antibiotic cum este procedura standard. Eu am refuzat pe semnătură toate aceste intervenţii. Am zis: haideţi să aşteptăm să vedem cum evoluează”, povesteşte ea.

În timpul travaliului, Cristina a fost consultată de mai mulţi ginecologi, fără să primească însă vreo explicaţie. După 40 de ore de presiune şi umilinţă s-a ajuns la cezariană.

„Copilaşul nu a intrat în suferinţă fetală, dar eu eram deja epuizată şi fizic şi psihic şi s-a decis că aşa este mai bine”, afirmă femeia.

Există și medici care rup tacerea și vorbesc despre procesul anormal al unei nașteri în România.

„În momentul ăsta se inventează motive, există unităţi medicale în România în care procentul de cezariene este 90 şi nu ştiu cât la sută. Este anormal”, declară dr. Aurel Ionel.

Și lucrurile nu se opresc aici. Există numeroase cazuri în care femeile sunt abuzate, agresate verbal şi grăbite să nască. Medicii şi asistentele recurg la proceduri care să forţeze naşterea. În plus, mamele sunt despărţite de copii imediat după naştere, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă ca cei doi să nu fie separaţi.

„Rezidenţii mă ţineau de picioare, moaşele se urcau frumos pe burta mea.(…) În momentul ăsta tremur şi foarte uşor intru în starea de animal hăituit pe care am trăit – o în ziua aia”, povesteşte Emilia Tălmaciu pentru Digi 24.

„Este important ca femeia să îşi trăiască naşterea, să aibă o amintire plăcută despre naştere, să nu mai avem situaţii în care femeia să spună nu mai vreau să nasc, că ce am păţit a fost îngrozitor”, este sfatul dat de dr. Aurel Ionel, medic primar obstetrică-ginecologie.

În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă ca mama şi nou-născutul să nu fie despărţiţi după naştere, mai ales în prima oră. În multe dintre spitalele noastre, însă, mai importante sunt măsurarea şi cântărirea bebeluşului decât apropierea de mamă.

„Este baza sănătăţii emoţionale şi psihice a celor doi – nou născutul să fie pus pe pieptul mamei, singur din acea poziţie se va duce spre sân şi va prinde sânul”, spune dr. Mihaela Niţă, medic pediatru.

„Nici nu ne dăm seama cât rău facem copilului în momentul în care îl despărţim 6 ore, o zi, două de mamă. Acel sentiment de abandon se va reflecta asupra personalităţii copilului, al viitorului om”, afirmă Ditta Depner, educator prenatal.

Toate aceste experiențe ar trebui sa fie ascultate cu atenție de organele competente. Statul ar trebui să încurajeze naşterile, având in vedere că anul trecut au venit pe lume cei mai puţini copii din ultimii 70 de ani! România este pe locul trei în topul ţărilor cu cele mai puţine naşteri la 1000 de locuitori.