ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consolidarea caselor cu risc seismic, deşi prezentată ca acţiune preventivă urgentă, nu a fost abordată ca prioritate de către autorităţi, care însă au majorat mult suma din înţelegerile cu constructorii, execuţia fiind foarte lentă, cu 1-2 imobile consolidate anual, programul urmând să fie încheiat în 154 de ani.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

Programul consolidării imobilelor a fost derulat extrem de lent şi în municipiul Bucureşti, unde până la sfârşitul anului 2013 au fost finalizate doar 16 imobile (8,4% din cele 190 expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic I-pericol public)- sunt concluziile unei misiuni de audit efectuate de către Curtea de Conturi la Unitatea Administrativ-Teritorială a Municipiului Bucureşti, prezentate în raportul instituţiei pe anul 2013.

Un document prezentat de Mediafax în decembrie 2013, anul realizării acestei misiuni de audit, indica faptul că autorităţile sunt conştiente de proporţia efectelor pe care le-ar avea un cutremur puternic în ţară, astfel că au rezervat doar în Bucureşti aproape 300.000 locuri de cazare pentru persoane care ar trebui evacuate din case, dar speră să le evite cu jocuri educative şi distractive numite "Ţara riscurilor".

Raportul atenţionează că un cutremur produs în Bucureşti întruneşte toate caracteristicile unui dezastru natural major, la nivel naţional, impunându-se măsuri speciale de management preventiv al dezastrelor.

Situaţia actuală, prezentată în document, relevă însă că autorităţile cu atribuţii au lucrat foarte încet şi nu au utilizat nici măcar bugetul pus la dispoziţie pentru lucrări de consolidare, anual rămânând neutilizate aproximativ 30% din sumele alocate din bugetul de stat cu această destinaţie.

Deşi nu au utilizat întregul bugetul pus la dispoziţie, suma reprezentând contravaloarea lucrărilor de consolidare a fost însă modificată în toate cazurile, în final ajungându-se la o majorare de peste 40% faţă de valoarea iniţială.

"În consecinţă, în condiţiile menţinerii ritmului de derulare a Programului de 1,2 imobile/an, acesta va fi finalizat în aproximativ 154 de ani", este concluzia rezultată în urma evaluării situaţiei actuale.