ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Despăgubirile acordate românilor care au abandonat bunuri în Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa vor fi plătite în tranşe anuale egale pe o perioadă de cinci ani, informează Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Noua procedură este prevăzută în Legea nr. 164/2014, publicată joi în Monitorul Oficial, privind unele măsuri pentru accelerarea şi finalizarea procesului de soluţionare a cererilor formulate în temeiul Legii nr. 9/1998 şi Legii nr. 290/2003, acte normative prin care se acordă despăgubiri cetăţenilor români care au abandonat bunuri în Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

Potrivit noii legi, plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri ale comisiilor judeţene/comisiei municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, respectiv prin ordin emis de şeful Cancelariei prim-ministrului sau decizia de plată emisă de ANRP, în temeiul Legii nr.9/1998, se efectuează în ordinea cronologică a emiterii acestora, în tranşe anuale egale, eşalonat, pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Pentru fiecare tranşă, ANRP va emite un titlu de plată, iar Ministerul Finanţelor Publice va onora respectivul titlu de plată în cel mult 180 de zile de la emiterea acestuia. Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 20.000 lei. În cazul în care suma ce trebuie platită este mai mică de 20.000 lei, aceasta va fi achitată integral, într-o singură tranşă.

Înainte de împărţirea în tranşe, prin decizie a preşedintelui ANRP, se va face o actualizare a sumei despăgubirilor cu inflaţia, pentru perioada de la emiterea deciziei de plată până la momentul intrării în vigoare a legii. De asemenea, se va face o actualizare a sumelor stabilite ca despăgubiri prin hotărâri judecătoreşti, de la momentul rămânerii hotărârii definitive şi irevocabile până la data intrării în vigoare a legii.