ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre paradoxurile românești este existența așa-ziselor televiziuni de știri. Trec peste faptul că este o insultă să pretinzi că ești versiunea autohtonă a CNN sau a BBC, să vedem în ce constă programul ca atare al unui asemenea post.
Prima ciudățenie este faptul că nu au un program, necum o grilă pe care, teoretic cel puțin, ar trebui să le respecte. Sigur, o așa-zisă grilă trebuie să existe, altfel nu arfi primit licența de emisie, dar băieții știu cum s-o ocolească. Mai precis, Breaking News.

Ce înseamnă, de fapt, Breaking News în accepțiunea occidentală, acolo unde există respectul pentru practicarea meseriei de ziarist, dar și respectul de sine. De exemplu, pentru CNN, un asemenea exemplu ar fi atentatele de la New York, iar pentru BBC, probabil, inaugurarea noului tren de viteză care va traversa strâmtoarea Bosfor. Evident, în mod obligatoriu, cu corespondenți la fața locului, care cunosc limba vorbită acolo și au deja o rețea locală formată din mini-corespondenți. Deci, în principiu, trebuie ca știrea să spună CEVA. Dar, acel ceva trebuie să fie de interes general, să se petreacă “live” și, obligatoriu, să fie tratat cu o perfectă obiectivitate. Așa e la “ei”.

Cum e la noi
Cum să fie? Nu e! Sau ceea ce e, mai bine nu ar fi. Să dăm câteva exemple despre ce înseamnă știre în viziune românească, fără a nominaliza vreun post anume sau a critica numele vreunui gazetar care insultă inclusiv numele aceste meserii.
1. Baba X din comuna Y a pătruns în casa fostului bărbat pe care l-a măcelărit cu un topor (sau bardă, oricum, trebuie să curgă sânge). Starea doamnei, ebrietate avansată, motivul, gelozia mai mult sau mai puțin justificată.
Evident, aceasta NU este și nici nu poate fi o știre. Poate fi trecută la cazuri diverse în ziarul local. În plus, sub masca dreptului la informație, se inoculează populației un sentiment gregar, de dezgust, care să justifice violența care există în stare latentă în mulți dintre compatrioții noștri.
2. Ursul Ben l-a atacat pe ciobanul Mărin, l-a rănit grav pe bietul om și a furat o oaie.
Nici aceasta nu poate fi o știre, dar putem deduce dedesubturile ei. Aici este vorba direct despre copii, știută fiind imaginea bună a urșilor care există în mentalul colectiv prin părțile noastre. Refuz să merg până la a presupune că se va încerca o comparație cu “Miorița”, dar orice este posibil. Evident, aici va fi un final cu happy-end, hăituirea și împușcarea bietului animal fiind prinse în direct de făcătorii de presă din țara românească.
3. Un evadat de la închisoarea XYZ a pus pe jar întreg județul. Bineînțeles, se va preciza că omul în chestiune executa o pedeapsă ușoară și era un deținut model. Cu certitudine, acest Edmond Dantes va fi găsit într-o cârciumă, beat mort, dar cu sufletul vibrând de libertate.
Nici aceasta nu este “news”, ci un apel vibrant la vigilență, la unirea eforturilor cetățenilor întru salvarea neamului de răzbunarea evadatului fără teamă și prihană.
4. Super Pensionarul CAP Y a făcut focul la un instrument improvizat și, din cauza fumului inhalat, cei trei nepoței care dormeau duși au decedat.
Aici, în loc să se vorbească în mod clar despre înapoierea satului românesc, se va avansa ideii că bricolajul și lipsa de măiestrie a moșului nostru sunt de vină, deoarece ideea de a nu muri de frig este normală și demnă de tot respectul.
5. Fotbalistul V, un fundaș de nădejde al echipei naționale, a fost surprins beat într-un bar, în mod obligatoriu însoțit de două pițipoance.
Și aici se va înlocui cauza cu efectul. Și anume, nu selecționerul sau federația poartă răspunderea pentru criza de rezultate a naționalei, ci viața extrasportivă a băieților.
Evident, exemplele pot continua la infinit, mergând până la transmiterea în direct a unei înmormântări. Nu se știe cine se ascunde în spatele otevizării tuturor posturilor TV din România, dar explicațiile adormitoare despre rating și ceea ce dorește sufletul românesc nu prea țin. Altfel, cum se face că toate televiziunile au datorii colosale către stat sau terți, sunt susținute public sau mascat de pușcăriabili, securiști sau turnători, iar angajații lor sunt, în cel mai bun caz, submediocri?

Ce ar trebui să fie știre
a. Inaugurarea unui nou pod peste Dunăre.
b. Semnarea unui acord economic pentru construirea unei linii de tren de mare viteză.
c. Arestarea unui mafiot aflat în concediu în State de peste 20 ani și pe care nu îl căuta nimeni.
d. Informații precise despre traficul pe Dunăre.
e. Renovarea unui momument brâncovenesc samd.
Sigur, mi se va spune că nu în fiecare zi se întâmplă asemenea lucruri și așa și este. Nu-i nicio problemă. Poți oferi divertisment REAL, de exemplu viața unui urs polar la Grădina Zoologică din Berlin sau evoluția studiourilor Disney sau, de ce nu?, informații despre planurile cinematografice ale Parisului pentru anul viitor. Nu trebuie să inventezi știri sau să chemi toate strâmbele să-ți vorbească despre noii Feți Frumoși și merele de aur. Dar, despre asa-zisele televiziuni de divertisment, pentru că așa-zise sunt toate, într-un viitor apropiat.