ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În această săptămână, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice a demarat dezbaterea publică pentru transformarea zonei Lacul Văcărești în arie naturală protejată.

Potrivit ministerului de resort, demersul face parte din iniţiativa ministerului de a transforma Lacul Văcărești în arie naturală protejată, "o zonă de o individualitate distinctă".

"(...) Parcul Natural Văcărești adăpostește o biodiversitate foarte bogată. O dovadă în acest sens o reprezintă inclusiv avizul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, care apreciază că o încadrare a zonei în tip parc natural poate să asigure protecția și conservarea peisajului, precum și a elementelor de floră și faună, în contextul particular de zonă intravilană. Fiind calificat drept o veritabilă zonă umedă în care diversitatea avifaunei și a celorlalte grupe de animale s-a dezvoltat în perimetrul urban, fără intervenția deliberată umană, beneficiind de ajutorul unor râuri subterane, ansamblul Parcul Natural Văcărești trebuie menținut și protejat drept un habitat aparte, o oază de liniște și recreere în interiorul unui oraș tot mai aglomerat", se arată în comunicatul MMSC, postat pe site-ul instituției.

Persoanele interesate îşi pot exprima punctul de vedere pe pagina de internet a MMSC.

Grupul de inițiativă pentru Parcul Natural Văcărești a solicitat autorităților competente declararea zonei drept arie protejată la începutul lunii februarie deoarece, potrivit acestuia, fără intervenții clare și ferme din partea autorităților municipale sau ale Gărzii Naționale de Mediu, Parcul Natural Văcărești riscă să devină "o veritabilă groapă de gunoi pentru agenții economici din zonă".

"(...) majoritatea capitalelor europene au dezvoltat în ultimii ani strategii riguroase de protecție a biodiversității, și-au reorientat un segment consistent din investițiile civile către natură și au desemnat zeci de arii protejate urbane, legând în acest fel în mod armonios viața naturii de viața orașului", spun ecologiștii.

Conform datelor organizației Salvați Dunărea și Delta, în țările din regiune, Praga numără 88 de arii protejate urbane, Varșovia 13, Belgrad două, Budapesta cinci, și Sofia un parc natural.

Delta Bucureștiului din Lacul Văcărești, cunoscută și sub denumirea "Delta dintre blocuri", reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței, Lacul Văcăreşti fiind conceput de administrația comunistă ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița și era proiectat să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au fost demarate în anul 1986, dar au fost sistate după 1989.

Pe suprafaţa celor aproape 200 de hectare de vegetație și zone mlăștinoase, trăiesc diferite tipuri de pești, rațe sălbatice, lebede, șopârle sau pescăruși.