ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Micuţul Nanuqsaurus (A), comparat cu o varietate de alţi dinozauri mai mari, ca Tyrannosaurus (B). Linia de dimensionare din colţul din stânga-jos reprezintă un metru.

Un dinozaur surprinzător de mic cu aspect de tyrannosaurus a fost descoperit în nordul peninsulei Alaska, informează The Guardian. EL a fost numit de oamenii de ştiinţă "dwarf dynossaurus", adică "dinozaur pitic", pentru că are cinci metri lungime, deşi rămăşiţele scheletului acestuia sunt foarte fragmentare şi este deocamdată vorba doar despre  o extrapolare a dimensiunilor, raportat la cele ale rudelor sale, ce par a fi mult mai mari.

Acesta poate fi o surpriză. Strămoşii tiranozaurului, care ar fi trebuit să fie gigantici, ar fi fost în realitate mai mici, pentru că oasele descoperite sunt mai vechi decât cele ale exemplarelor de dimensiuni mult mai mari ulterioare.

Forme mai timpurii ale dinozaurului (inclusiv Eotyrannus-ul britanic și Proceratosaurus) au fost încă şi mai mici. Există o mulțime de membri ai acestui grup de saurieni aflaţi mai aproape de dimensiunea Nanuqsaurus decât de giganți. Într-adevăr, există un model de evoluție generală la tyrannosaurs, cu exemplare mai târzii mai mari decât animalele anterioare.

Acest lucru reprezintă parţial o ciudățenie legată de noua descoperire: toate rudele mai apropiate ale acestui dinozaur (Tyrannosaurus, Tarbosaurus, Zhuchengtyrannus, Daspeltosaurus, Lythronax) sunt destul de mari.

În fapt, unii sunt de peste două ori mai mari decât exemplarul descoperit în Alaska.

FOTO: Fiorillo AR, Tykoski RS