ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aurelia Drăghici, directoarea Institutului Cantacuzino, a fost demisă prin ordin al ministrului Sănătăţii, în locul ei revenind Radu Iordăchel, după ce ordinul prin care a fost demis de Eugen Nicolăescu, în iulie 2013, pentru deficienţe manageriale, a fost suspendat de instanţă.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus printr-un ordin emis joi schimbarea din funcţie a directoarei Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici, în locul ei revenind Radu Iordăchel, demis în iulie 2013 de către ministrul Eugen Nicolăescu din cauza unor probleme de management. Acesta a fost repus în funcţie după ce a câştigat în instanţă supendarea ordinului prin care a fost demis, până la judecarea cererii acestuia de anulare a dispoziţiei ministrului Sănătăţii.

După demitere, Aurelia Drăghici a susţinut că ministrul Sănătăţii a făcut presiuni asupra ei pentru a pune pe piaţă vaccinul antigripal produs de Institutul Cantracuzino, deşi acesta nu fusese autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului, ministrul Sănătăţii replicând vineri că singura instituţie care poate aproba sau respinge punerea pe piaţă a unui produs farmaceutic este Agenţia Naţională a Medicamentului, Institutul Cantacuzino neavând nicio putere în acest sens, indiferent de presiuni.

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat joi că Institutul Cantacuzino a produs în acest sezon 400.000 de doze de vaccin antigripal, din care au fost prelevate probe pentru analize de conformitate, aceste probe fiind însoţite de un buletin de conformitate al producătorului.

Pe 24 decembrie 2013, ANM a comunicat Institutului Cantacuzino că vaccinul nu poate fi pus pe piaţă întrucât nivelul de endotoxine depăşea limita admisă.

Institutul Cantacuzino a făcut un nou test şi a cerut totodată ANM să reia verificările, rezultatele indicând, la ambele instituţii, că produsul nu este conform, a precizat Marius Savu.

La rândul său, ANM a trimis probe, pentru reverificare, şi Agenţiei franceze a Medicamentului, aceasta comunicând pe 31 ianuarie că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. Agenţia franceză a făcut şi un al doilea test, de reconfirmare, care de asemenea a indicat aceleaşi rezultate, răspunsul fiind primit de ANM miercuri.

În aceste condiţii, ANM a transmis o adresă oficială Institutului Cantacuzino şi i-a informat pe ministrul Sănătăţii şi pe premier că vaccinul antigripal produs în ţară nu este conform şi nu poate fi pus pe piaţă, a precizat Marius Savu.

"Rezultatul din ianuarie nu a schimbat cu nimic decizia din decembrie 2013, când ANM nu a dat avizul de punere pe piaţă pentru vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino", a declarat Marius Savu.

Preşedintele ANM a adăugat că administrarea unui vaccin antigripal cu peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine poate avea reacţii adverse de tipul febră, frisoane şi, foarte rar, şoc anafilactic.

Ministerul Sănătăţii a declarat că testele efectuate până în prezent la doze de vaccin antigripal produs de Cantacuzino au arătat că toate reacţiile adverse au fost minore, comparabile cu cele ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacţii adverse severe.

"În acest context, pentru a asigura protecţia maximă obligatorie a populaţiei, întrucât "o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă", pe baza documentelor existente până în prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino "să fie utilizate la adulţi numai în situaţia apariţiei unei pandemii în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăseşte în virusul pandemic", potrivit MS.

Pe de altă parte, MS a precizat că a solicitat sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu scopul ca specialiştii acesteia şi personalul Institutului Cantacuzino să efectueze "o analiză complexă asupra procesului de producţie, pentru identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului şi, ulterior, OMS să stabilească măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în anul 2014 fără niciun fel de risc".

În acelaşi timp, MS a cerut Curţii de Conturi verificarea modului în care Institutul Cantacuzino a utilizat banii publici primiţi şi să stabilească valoarea prejudiciului pentru producţia de vaccin antigripal în care s-a găsit o concentraţie foarte mare de endotoxine.

La finalizarea anchetei, se va decide pe baza concluziilor dacă va fi necesară înaintarea dosarului către organele abilitate ale statului, a mai arătat MS.

Radu Iordăchel a fost demis în iulie 2013 de la conducerea Institutului Cantacuzino, ca urmare a unor deficienţe de management, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţinând atunci că atitudinea iresponsabilă a acestuia a fost principala cauză a declinului unităţii sanitare.

Iordăchel ocupase această funcţie în aprilie 2013, numit fiind în locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat după ce sindicatul instituţiei i-a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activităţii institutului.

Radu Iordăchel se mai aflase şi înainte la conducerea institutului, fiind demis în aprilie 2010, de către ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, sub motivul neîndeplinirii planului de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului.

Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat în luna mai 2013 că Institutul Cantacuzino devine, prin Hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului, Nicolăescu mai precizând atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu ANM scurtarea etapelor, pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, în ianuarie 2012, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se afla printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor,ca urmare a expirării standardului de bune practici de fabricaţie, unele programe naţionale de imunizare fiind blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile fiind obligate să importe vaccinuri.