ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și-a anunțat demisia ca urmare a scandalului generat de difuzarea unei colinde ce a fost considerată antisemită la TVR 3.
Asumându-mi în totalitate responsabilitatea pentru selecţia colindelor de pe albumul editat, precum şi pentru neinspirata propunere de colind la TVR Cluj, pentru stingerea acestui scandal, am luat decizia de a-mi prezenta demisia de onoare din funcţia de manager al CJCPCT Cluj. Pentru a nu lăsa oprobiul public asupra ansamblului ?Dor Transilvan? şi a tinerilor nevinovaţi care-l compun, am decis să demisionez şi din funcţia onorifică de director artistic al ansamblului. Am prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj demisia mea din funcţie şi am anunţat conducerii sindicatului RATUC demisia mea de la ansamblul folcoric. Doresc ca demisia mea să dea satisfacţie tuturor celor lezaţi de nefericitul incident", a arătat Groza.

Tiberiu Groza își menține punctul de vedere că acest colind nu este antisemit și că nici nu există așa ceva în folclorul românesc.

"Din nefericire, colinda interpretată pe postul de televiziune TVR Cluj şi aflată pe acest album conţine versuri care fac referire la neamul evreiesc, fapt pentru care ea este considerată de comunitatea evreiască din Romania ca fiind o colindă antisemită. Îmi susţin în continuare punctul de vedere privitor la faptul că nu există colinde antisemite. Colindătorii când colindă nu instigă la discriminarea etniei evreieşti. Nici colindătorii şi nici cei colindaţi nu îşi asumă o atitudine ostilă faţă de evrei. Din acest motiv, nu pot considera colindele ca fiind antisemite. Las specialiştilor etnologi ultimul cuvânt în a interpreta corect dacă există colinde antisemite sau nu", a menţionat Groza.

Acesta s-a declarat convins că cercetările începute de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării vor duce la aflarea adevărului deplin în acest caz şi speră ca, "odată aflat adevărul, comunitatea evreiască din România să-şi spulbere temerile privind posibile manifestări antisemite ale românilor".

Fostul director al ansamblului "Dor Transilvan" spune că ironia face ca el, un creștin, cât și producătorul emisiunii, un evreu(Adrian Rozenberg, directorul TVR Cluj -n.r.), să fie răspunzători pentru un incident considerat antisemit.

"Ironia vieţii face ca un creştin şi un evreu să răspundă pentru un incident considerat antisemit. Eu, pentru că am recomandat colindul, iar el pentru că l-a difuzat", mai spune Tiberiu Groza