ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“ a declarat într-un interviu pentru România Liberă că ateneul este un templu în care muzicienii  oficiază iar publicul, trebuie să aibă o ținută sobră și un respect aproape pios față de actul artistic care se petrece în acest spațiu.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Astfel, Andrei Dumitriu consideră că e nevoie să îndeplinești câteva criterii pentru a înțelege ceea ce se întâmplă pe scena Ateneului: să ai o educație serioasă, să fii un intelectual autentic și să ai o percepție corectă a valorilor culturale. În plus, trebuie să te bucuri sincer de întâlnirea cu ”înalta performanță a spiritului”. Fără toate acestea, directorul Filarmonicii ”George Enescu” e de părere că e chiar o impietate să dai buzna în acest spațiu sacru scuipând semințe și gâlgâind lichide.

Directorul Filarmonicii a luat câteva măsuri pentru a nu perturba concertele din ateneu, una dintre ele fiind interzicerea copiilor sub 7 ani de a intra în săli:

"Adevărat, am interzis copiilor sub 7 ani să asiste la concertele din Ateneu și mă gândesc chiar să cobor limita la 6 ani. E cert că la vârsta asta puștimea nu înțelege, se plictisește și termină prin a deranja spectatorul. Am fost martor la situații revoltătoare, de netolerat, când copiii deranjau asistența și pe muzicieni. Proasta creștere o identific însă la părinți. Trebuie evitate astfel de situații."

Andrei Dumitriu spune că intentionează să introducă și alte măsuri:

"Intenționez să mai introduc o restricție care, în opinia mea, ține, printre altele, de bunul simț și educația spectatorului: introducerea ținutei de seară. Îmi dau seama că vor fi tot felul de comentarii răutăcioase… Totuși, Ateneul Român nu-i nici stadion și nici piață publică. Atmosfera intelectual-rafinată,cred că impune ca și prin ținuta adecvată să se arate respect pentru ceea ce se petrece aici. Subcultura poți s-o asculți și în costum de baie… în ținută lejeră, dar aceasta nu poate avea loc în Ateneu. Ateneul trebuie protejat ferm de agresivitatea prostului gust și a imposturii glamoroase."

Domnul Dumitriu nu este de acord nici cu tendința nouă a marilor tenori de a ieși să cânte pe stradă, pe stadioane, în restaurante, în gări:

"Eu nu cred că poți recupera astfel interesul publicului comun, cu educație relativă, pentru muzica simfonică de înalt rafinament. Nu cred că e bine, și sigur nu-i util, să mergi în mahala cu Bruckner. În bună parte este pierdere de timp… ceva exotic. Sfertodocții nu se lasă "violați" de Brahms, Wagner, Alban Berg. Vrei stadioane pline și public în delir, alegi altfel de muzică, accesibilă publicului cu bucurii dionisiace. Sala Mare a Ateneului, cu grandoarea arhitectonică, încărcătura istorică și simbolistica ornamentației, are o solemnitate regală. Trebuie respectată, impune și e dorită de marii artiști ai lumii. Stadioanele și piețele publice sunt libere… deocamdată."

Directorul Filarmonicii declară că își va susține opinia indiferent dacă va fi taxat taxat drept conservator sau expirat:

"Nu mă încearcă astfel de temeri. Nu cred că pudibonderia salvează… România. Mi-e teamă să recunosc, dar cred că mârlănia și impostura devin tot mai agresive și încep să impună regulile, ceea ce e foarte grav. Mărturisesc încă o dată, această obsesie: nevoia unei elite autentice, omologată corect, respectată, implicată responsabil și ferm în societate, care să impună valori, principii și reguli, să ofere modele și repere. Doar așa societatea noastră suficient de dezorientată și amnezică își poate reveni, se poate europeniza", a încheiat Andrei Dumitriu.

Întregul interviu pe România Liberă