ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a rostit un discurs entuziasmant în Plenul Parlamentului cu ocazia aniversării a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Parlamentarul a spus că este datoria României să "readucă Basarabia acasă", oferindu-i posibilitatea dezvoltării durabile.

Deputatul a cerut crearea unui parteneriat economic integrat între cele două state românești și eliminarea birocrației pentru cei care vor să călătorească dintr-o parte în cealaltă.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

"Revenirea Basarabiei în granițele României nu este decât o revenire la normalitate în geopolitica europeană. Aș spune că intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană se va face numai prin unirea cu România. Republica Moldova este un stat incapabil să se susțină sub aspect economic. Riscă să alunece pe panta statelor eșuate și să devină o sursă de permanent risc pentru pacea globală. Singura șansă a Republicii Moldova de a se dezvolta funcțional este de a se reuni cu România. România are datoria de a face câțiva pași în această direcție.

În primul rând m-aș gândi la eliminarea pașapoartelor dintre cele două state. M-aș gândi la un parteneriat economic integrat, pe mai multe capitole: energetic, agricol, comercial. Aspectul relațiilor culturale dintre cele două țări a fost mult subdimensionat. Prezența culturală românească este mult sub ceea ce pare să fie la prima vedere", a afirmat Daniel Gheorghe de la tribuna Camerei.

PNL-istul a mai afirmat că revenirea Basarabiei în interiorul granițelor României trebuie să se facă pe cale democratică și legală, și cu respectarea drepturilor minorităților, așa cum s-au petrecut lucrurile acum 97 de ani.

"România are datoria de a construi o strategie pe termen mediu și lung, care să aibă ca finalitate re-integrarea firească, pe cale democratică, la fel cum au făcut și înaintașii noștri la 1918. Atunci unirea s-a făcut prin dialog interetnic și interconfesional, capabil să asigure dezvoltarea durabilă în spațiul Moldovei de dincolo de Prut.

România are datoria de a aduce Basarabia acasă și de a fixa granița Uniunii Europene dincolo de Prut. Niciodată, Republica Moldova nu va avea capacitatea de a se dezvolta separat", a spus deputatul.

În finalul intervenției, Daniel Gheorghe a punctat faptul că România trebuie să treacă la fapte, fiindcă altfel vorbele frumoase nu ajută cu nimic. Acesta a subliniat că nu există o identitate moldovenească separată de cea românească, iar așa-zisa limbă moldovenească este o "invenție stalinistă".

"În ultimii ani ne-am limitat la declarații, declarații care nu ajută cu absolut nimic. Trebuie să înțelegem că nu există moldoveni, există doar români. Identitatea moldovenească este similară cu identitatea ardelenească, oltenească sau dobrogeană. Există o singură națiune, românească. Limba moldovenească este o invenție stalinistă. Să sperăm că generația noastră sau cele care vor veni vor reuși să aducă în mod democratic, legal și legitim,  Basarabia în interiorul granițelor unei singure Românii. A unei Românii mari, libere și demne. Doamne ajută!", a conchis el.

https://youtu.be/1SaKWiPdRyg