Controversatul documentar ”Vin Românii!”, realizat de Channel 4 despre imigranții români a indignat comunitatea românească din Marea Britanie. Așa că sute de români s-au decis să organizeze, duminică, între orele 15:00 și 19:00, un protest în fața sediului din Londra al televiziunii britanice, potrivit stiridiaspora.com.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Românii s-au mobilizat pe rețelele de socializare după ce au văzut primul episod din documentarul “Vin Românii!” în care imigranții sunt prezentați drept țigani, infractori, oameni fără adăpost care vin în Marea Britanie la cerșit, dorm sub poduri sau la metrou și trăiesc din ajutoare sociale, scrie sursa citată.

Protestul de duminică se va numi “Silent protest @Channel4″. Tinerii s-au pregătit cu pancarte în care vor să își arate mândria de a fi român. Cati Andreea din Golders Green, Redbridge, United Kingdom a scris pe pagina sa de Facebook câteva propuneri pentru textele de pe pancarte: “Dacă vrei să lucrezi la Microsoft trebuie să înveți româna. Este a doua limbă vorbită la Microsoft!” , “Scriem cu pixul datorită unui român”, “Zburăm cu avionul datorită unui român”, “România este o țară de nota 10 datorită Nadiei!”

Ștefan Hadaruga este unul dintre cei aproximativ 500 de tineri care și-au anunțat participarea la protestul de mâine. Mesajul său va fi: “Nu judeca o țară întreagă, de peste 20 de milioane de locuitori, după ceea ce ai văzut pe Channel 4, un grup etnic de doar 3,3%”.

Totodată, a fost inițiată o petiție on-line împotriva Channel 4 care a strâns peste 2000 de semnături în doar 48 de ore.

Următorul episod din seria Vin românii! ar trebui să fie difuzat pe postul Channel 4, marți, 24 Februarie de la ora 21.00. Britanicii vor explora viața din România și motivațiile oamenilor de a-și părăsi casa pentru a veni în Anglia, prin intermediul unei asistente medicale, Mihaela, și a lui Adi, un tânăr care ziua spală mașini pentru 30 de euro, iar noaptea doarme sub un pod.

Ambasada României la Londra s-a autosesizat cu privire la inițiativa postului de televiziune Channel 4 de a difuza, începând cu 17 februarie 2015, documentarul în trei episoade intitulat „Romanians are coming”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituției.