ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În noaptea de joi spre vineri, digul Tesluiului din comuna Drăgoteşti, judeţ Dolj, a fost rupt de ape în mai multe locuri, zeci de gospodării şi locuinţe fiind inundate.

Conform lui Marius Deca, prefectul de Dolj, nivelul apei a început să scadă vineri dimineaţă, odată cu oprirea ploii, iar echipe de la ISU, SGA și jandarmi s-au mobilizat pentru a scoate apa din case şi a proteja populaţia. "În comuna Drăgotești, malul Tesluiului a fost rupt în mai multe locuri. În acest moment încercăm să evaluăm situația și, dacă va fi nevoie, să solicităm un elicopter pentru a putea stabili cum am putea acționa pentru ca apele să se retragă cât mai repede. În comuna Drăgotești există aproape 100 de persoane — vreo 40 de familii — care au apă în curte și parțial în case", a declarat prefectul de Dolj.

El a mai afirmat că, din cauza inundaţiilor, situaţia din mai multe localităţi este "destul de dificilă", pe Raznic și Teslui fiind depășite cotele de pericol. "O situație mai dificilă avem în satul Bascov din comuna Sopot unde 380 de persoane din 120 de gospodării erau practic aseară izolate și spre care voiam să ne îndreptăm azi dimineață cu alimente și apă. Din fericire acum se poate circula pe un drum, iar oamenii nu mai sunt izolați. Mai sunt însă locuințe din Sopot care au apă în casă și acționăm pentru a o evacua", a spus prefectul Marius Deca.

Prefectura Dolj a anunţat că, datorită situaţiei critice din sudul judeţului, prefectul Marius Deca a ordonat pornirea pompelor de desecare de către Filiala Dolj a ANIF, acesta verificând joi zonele critice din județul Dolj — Motoci, Mlecănești, Mischii, Ghercești, Pielești, Robănești, Lăcrița, Popânzălești și solicitând Serviciului de Gospodărire al Apelor Dolj măsuri de urgență, precum și Comitetelor locale oameni pentru a acționa rapid. Au intervenit cu forțe și mijloace SGA, Poliția, ISU și serviciile voluntare pentru situații de urgență din localitățile afectate, iar în continuare se monitorizează zonele critice precum și evoluția debitelor râurilor și pâraielor pe raza județului Dolj.