ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Realizatorul TVR Radu Găină, în prezent preocupat cu seria "Deportații" de la televiziunea națională (video în baza textului), se descoperă lumii și prin darul său de povestitor, într-o apariție publicistică surpriză: "Pârcovaci - Strict confidențial și alte povestiri". Redăm din volumul colegului nostru istoria Traista, despre o întâlnire cu Părintele Nicanor Lemnea (foto) cât și prezentarea cărții în limbajul autorului:

"Fraților lăcuitori pârcovăceni, hârlăoani, ieșeni, veri de orice neam veți fi di pi Facebook , din Românica, Europa, cele două Americi și din Țara sfântă, vă dăm de știre că toamna aiasta ne-o învrednicit bunuțul Dumnezeu să gustăm din vinul cel nou de la care vine toată cinstea și-ndrăzneala, și vă sfătuim șî pi domniile voastre sî v-apucați di el chiar di când îi must care ti chișcă di limbă. Șî vă mai îndemnăm sî umblați șî la chimirele dumneavoastră, sî scoateți cîțiva gologani și sî-i investiți în cărtișica noastră, "Pârcovaci, strict confidențial și alte povestiri”, că n-o sî vă pară rău diloc, ș-o sî vă mângâie tăti tristețile, melancoliile și angoasele din vreme de Covid -19, cum i s-o întâmplat șî prezidentului Donald Trump, care-o șî comandat-o, cu toate greutățile electorale în care sî află, sî i-o citească în iatac lu’ doamna dumnealui, preafrumoasa Melania, fapt cari i-o impresionat tari pi prietenii noștri din Portland -Oregon șî Los Angeles, cari ș-au comandat cartea deja di la adresa mariana.hanganu@lumeacredintei.com, ș-o citesc ca pi Sfânta Biblie! Șî sî nu credeți cî-i v-o șagă cumva, îi numai adevărul curat șî adevărat. Și altfel să nu faceți nici dumneavoastră, cî noi unde-o să videm cî-i mari interesul pentru cărtișică, ne-om șî înființa sî facem un eveniment, ș-apoi sî ti țîi di pitreșeri cu vin, oi, berbeci, gâște, curci și găini puse la proțap. Asa sî știți."

Traista…
 
-Vedeți, domnul Ion, a trebuit să se întâlnească veacul cu jumătatea lui!
Putoarea nămolului sapropelic de Techirghiol cam întorcea nasurile simandicoase la sfârșitul acelei veri, dar năclăiala mea sufletească o întrecea. N-am postit ca în alți ani de ziua "Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul", așa cum îmi spusese că e bine să o fac, părintele Adrian Făgețeanu, atunci când îl vizitasem la sihăstria de deasupra mănăstirii Lainici. Eram cu Andrei Găitănaru, căutam amândoi să aflăm cât mai multe despre experiența Rugului Aprins, de la un participant la întâlnirile de la mănăstirea Antim, și părintele Adrian l-a auzit pe Andrei spunându-mi Radu , după ce eu îi spusesem că mă cheamă Ion. I-am explicat pustnicului din munte că Elisabeta, mama mea, mă vânduse pe geam la șase luni ca să-mi schimbe ursita.
-Fugi de-aici, domnule, e un eres moldovenesc!, mi-a spus în mod categoric, părintele Adrian. Dumneata ești de-al lui Ioan Botezătorul și trebuie să-ți cinstești numele. Îți recomand să ții post negru de ziua care cinstește execuția sfântului din ordinul lui Irod Antipa.
Am terminat ședința de nămol, am trecut pe la mormântul lui Arsenie Papacioc, dar nu am avut puterea să trec prin biserică să aprind o lumânare. O gheară pusese stăpânire peste mine ca niciodată și atunci am pus cheia în contactul bătrânului "Logan" și am zburat pe autostradă în două ore și jumătate până la șoseaua de centură a Bucureștiului, unde am făcut spre Otopeni, iar de aici am ținut-o întins până la Siliștea Snagovului.
-Părinte Nicanor, se cuvenea să dau un telefon, dar am o traistă plină și simt că n-o mai pot duce?
-Ce vorbești, domnul Ion? Un bărbat ca dumneata să nu poată? Nu-mi vine să cred! Despre ce vreți să vorbim?
-Despre ce am în traistă, părinte?
-Bine! Haideți la mine în odaie!
Am întrat în camera în care mai fusesem doar odată în luna martie a acelui an, când o prietenă mă adusese la părintele Nicanor. Dorea să fac un film de televiziune despre sfinția sa și atunci îmi spusese Nicanor Lemne că se întâlnise veacul cu jumătatea lui , pentru că eu mergeam spre 50 de ani, iar părintele intrase în anul centenar al existenței dăruite de Cel Prea Înalt.
După ce mi-a pus patrafirul peste cap, părintele mi-a șoptit:
-Vreți să vorbim despre femei sau despre FMI?
A fost extatic pentru că mi-a plâns sufletul, dar a și râs, iar când mi-a dat crucea de mână să o sărut, traista din spatele meu devenise un fulg.
-Mirosiți a pământ, domnul Ion! Știți că mi-am dorit și eu să merg la Techirghiol, dar au venit oamenii peste mine și n-am mai putut să ajung la părintele Arsenie Papacioc. Haideți să fac o cafeluță și s-o bem aici la mine în cerdac!
Părintele Nicanor nu mai vede chiar foarte bine, dar se descurcă fantastic la bucătărioara adosata la casa după model basarabean, acoperită cu stuf, în care locuiește. Stăm în cerdacul acestei case unice din apropierea fostei mănăstiri Turbata și savurăm cafeaua , dar și apusul acelei zile foarte însemnate în existența mea.
-Sunteți bărbat în putere și acum dacă v-ați spovedit toate sunt iertate. Știu că munciți mult și că plecați în multe deplasări, dar să vă străduiți să țineți puțin post și la praznicul "Înălțării Sfintei Cruci" să veniți să luați împărtășania în biserica nouă din Siliștea. Părintele Daniel e ostaș. Vă deranjează?
-Nu, părinte, i-am filmat odată pe frații ostași la o biserică ortodoxă din Milano. Știu povestea lui Iosif Trifa și despre cearta lui cu mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, dar lucrurile s-au rezolvat între timp. Liturghia lor e mai cântată.
-Da, mă bucur că le știți! Părintele Daniel e un om extraordinar și m-a convins că merită să fie urmașul meu în aceasta parohie, unde am venit după refugierea din Basarabia. Eu nu sunt în "Oastea Domnului", dar alegerile sunt ale fiecărui preot. Cum îl chema pe domnul care v-a recomandat să citiți „Teologia mistică a Bisericii din Răsărit” de Vladimir Losky?
-Marin Tarangul, părinte Nicanor. Era, pe linie paternă, dintr-o familie de bucovineni care au fost înnobilați de Franz Iosif.
- Extraordinară carte! Cred că-i cea mai de căpătâi în a explica dogma ortodoxă.
În drum s-a oprit o mașină din care coboară o familie ce intră în curtea părintelui. Nicanor Lemne îi binecuvântează pe oaspeți, înțeleg că trebuie să mă retrag și, deși i-am spus că nu e nevoie, mă conduce până la poartă.
Zâmbește spre mine și-mi spune în șoaptă:
-Domnul Ion, fiecare traistă e rânduită de Dumnezeu după puterea fiecăruia. Tocmai a fost la mine un om mare al bisericii și avea una foarte grea! Mergeți în pace!
Am urcat în mașină și am intrat zburând în noua mea existență, iar când am ieșit în DN1, luminile din trafic călăreau în galop herghelii de îngeri...
 
Ion Radu Găină