ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori români susţine că liderii României comuniste, Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, au fost oameni buni, iar regimul instaurat în ţara noastră de Armata Roşie oferea libertate şi democraţie.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Într-un amplu interviu acordat celor de la Adevărul, Vişan a vorbit despre Petru Groza şi Dej, facându-le portrete surprinzătoare.

"Eu l-am jucat într-un film pe Petru Groza. Am cunoscut-o foarte bine pe una dintre fetele sale, care a fost directoare la Teatrul Maghiar. Atunci când l-am interpretat, am avut o întâlnire cu ea. „Cum era?“, am întrebat-o. „Domn’e, să ştii că era un om bun. Aşa să-l faci. Avea următoarea vorbă, când cineva îi făcea ceva urât: Mă, ia stai să mă gândesc eu când i-am făcut eu omului acestuia vreun bine“. Era un om cultivat, un intelectual. Era un om deosebit. Perioada aceea, în care a început socialismul în România, a fost marcată de oameni care au venit din afara ţării. Au fost trimişi în special de Moscova. Mulţi dintre ei au fost oameni foarte ciudaţi, cum a fost Ana Pauker. Aceştia vindeau ţara, erau cozile de topor.

Gheorghe Gheorghiu-Dej n-a fost un om chiar atât de urât pe cât îl urgisim noi. Era, totuşi, un muncitor simplu. Avea patru clase, dar avea o intuiţie de ţăran, de om simplu. Însă puterea îi zăpăceşte pe toţi. Ai spus că închisorile erau ticsite: aceasta a fost una din marile greşeli ale socialismului. Ca să se poată întări, au distrus tot ce era de altă factură. Şi au distrus oameni de o valoare nemaipomenită. Dar şi astăzi închisorile sunt ticsite. Atunci mai era loc. Acum nu mai e loc în închisori. Oare n-ar trebui să ne întrebăm de ce? Dacă noi trăim acum într-o ţară democratică şi liberă, unde conştiinţa noastră funcţionează extraordinar, de ce sunt pline puşcăriile? Libertatea te poate înălţa sau dărâma, dar de ce să ne dărâme? Trăim o perioadă foarte ciudată, care aproape nu mai are deschidere. În credinţa mea, noua formă democratică nu s-a întemeiat pe principiile în care au crezut revoluţionarii. S-a clădit pe sistemul capitalist al junglei răpitorilor individuali. Dintr-o junglă care-a fost odată, ne-am transformat într-o altă junglă", a declarat Vişan.

Actorul şi-a continuat alocuţiunea explicând că, de fapt, socialismul românesc nu a fost atât de rău şi militează pentru reinstaurarea acestui sistem.

"Unde a fost perioada proastă? Vă tot aud pe voi, tinerii, că a fost prost în socialism. Ei au adunat oamenii simpli şi necultivaţi la început, pentru a se putea instaura puterea populară. Luau ciobanul din vârful muntelui şi-l făceau prim-secretar, pentru că avea origine socială sănătoasă. Şi atunci, ăla judeca asemenea unui cioban. Dar, încet-încet, când eu am terminat facultatea şi am început să înţeleg, socialismul s-a format ca o societate democratică. Cei care spun că nu aveai libertate în socialism nu ştiu ce e libertatea. Dacă omul nu ajunge să se cenzureze singur, nicio cenzură nu e de folos. Noi am crezut că libertate înseamnă să spui orice. Nu! Tu singur trebuie să te cenzurezi.

Eu nu sunt nostalgic după socialism, ci după socialismul democratic. Acesta ar trebui să fie reinstaurat în România. A avut o formă democratică, dar, din păcate, nu a fost forma perfectă, pentru că era sub oblăduirea ideologiei comuniste. Avea forma socialismului bolşevic şi nu a socialismului democratic, cum l-a prevăzut Marx", a precizat actorul.

Nici în ceea ce priveşte Revoluţia din 1989 el nu are cuvinte de laudă.

"Revoluţia aia a ajutat ca să se desfiinţeze Fabrica de Confecţii, Spitalul cutare, Fabrica de Medicamente, Fabrica de Unt, Fabrica de Hârtie. Acum vor să desfiinţeze şi Institutul Cantacuzino. Păi, de ce să facem noi vaccinuri cu 3 lei, când putem să le cumpărăm cu 6 lei?"