ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două ONG-uri - Bankwatch Romania și Greenpeace Romania - au contestat Acordul de Mediu dat de Agenția de Protecția Mediului Gorj și au obținut, în instanță, anularea acestuia care prevedea defrișarea a 130 de hectare de pădure unde ar fi urmat să se extindă cariera de lignit Pinoasa, județul Gorj.

[p] NU hrani cancerul! Alimentatia este aliatul tau - Cărţile pe care le cauţi

Tribunalul Bucuresti a anulat acordul de mediu pentru că el a fost emis doar pentru defrișare, fără a lua în calcul că aceasta nu ar avea loc dacă nu s-ar extinde cariera de lignit. Acesta este de fapt principalul proiect care duce în realitate la un impact asupra mediului mult mai mare.

Conform declarațiilor celor două ONG-uri extinderea exploatării de lignit nu este evaluată deloc, acordul de mediu nu prevede măsuri de compensare a lucrărilor de defrișare, nu au fost analizate efectele cumulative ale acestui proiect cu ale altor proiecte de defrișare și extindere de carieră din aceeași zona, ținând seama de faptul că în zona Rovinari mai exista înca 10 cariere care se extind pe sute de hectare împădurite. Toate aparțin Complexului Energetic Oltenia.

Nu este analizat nici impactul asupra sănătații populației și nici cel social din satele învecinate fiindcă, pe lângă păduri, carierele de lignit mai înghit și satele invecinate.

Este cea mai mare victorie în instanță a ONG-urilor dintr-o serie în care, până acum s-au obținut anularea a 27 de decizii de defrișare, însumând ­­­ 22 de hectare de pădure, emise de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânătoare Râmnicu Vâlcea, în vederea extinderii carierei Roșia și anularea acordului de mediu pentru defrișări  pe o suprafață de 59 de hectare, în zona carierei Tismana 1.

Decizia nu este definitivă.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews