ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa lui Tudor Arghezi, monument de primă importanţă pentru cultura română, ar putea fi sufocată de două turnuri din sticlă, potrivit unui proiect imobiliar postat pe site-ul Primăriei Capitalei. Ministerul Culturii a dat aviz favorabil celor două construcţii, deşi recunoaşte în acelaşi document că e vorba de o zonă protejată.

Pentru ca spaţiul în care Tudor Arghezi a scris cele mai cunoscute opere ale sale să devină furnicar de birouri, mai e nevoie doar de semnătura consilierilor municipali. Terenul pe care urmează să fie ridicate cele două clădiri înalte e lângă cel pe care este casa în care a trăit Tudor Arghezi.

Un loc unic în Bucureşti, cu linişte, cu frumuseţe, cu poezie. Îşi cam piere romantismul în momentul în care chiar în gard cu muzeul se ridică un bloc”, spune Marieta Mihăiţă, muzeograful Casei Arghezi.

Proprietarul are de gând să construiască un ansamblu de birouri şi locuinţe, chiar dacă zona e una protejată. Proiectul e la intersectia dintre două zone.

"Am clădirea înaltă de P+11, care cumva vine şi se ridică deasupra clădirii existente cam cu diferenţa cornişei, în aşa fel încât eu când circul pe Calea Văcăreşti să încep să percep elementul natural”, spune proiectantul Dan Tudor.

În viitor, priveliştea din grădina casei unde Tudor Arghezi a scris povestea lui Zdreanţă şi unde se jucau Miţu şi Baruţu ar putea fi înlocuită cu macarale, betoane şi sticlă. „Tudor Arghezi a avut inspiraţia să construiască această casă superbă cumva în mijlocul livezii”, spune Marieta Mihăiță.

Marele scriitor şi soţia lui sunt înmormântanţi chiar în curtea casei.