ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Draga Olteanu Matei s-a născut la București, pe 24 octombrie 1933. La 22 ani a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, câteva luni mai târziu debutând pe scenă în piesa Ziariștii de Alexandru Mirodan.

De-a lungul carierei, a jucat în numeroase piese de teatru, între care amintim: Coana Chirița, după Alecsandri, Căruța cu paie de Mircea Ștefănescu, Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Domnișoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, Pisica în noaptea de Anul Nou de D.R. Popescu, Autorul e în sală de Ion Baiesu, etc

Unul din cele mai apreciate roluri ale sale a fost cel al Vetei, soția celebrului Nea Mărin, personaj interpretat de Amza Pellea.

Draga Olteanu Matei a scris scenariile pentru Dumbrava minunată(1980), Coana Chirița (1986) și Chirița în Iași(1987).

După 2007 s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrala Teatrul Vostru.

În 2002, actrița a fost decorată cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc."
Sunt româncă, asta sunt. Asta mă alcătuieşte pe mine, nu?! M-am născut româncă şi româncă o să mor. Şi după ce n-oi mai fi tot româncă o să fiu! - Draga Olteanu Matei pentru Jurnalul Național

 

http://youtu.be/q7CiKfcIHeE

http://youtu.be/tPQtOVLgmKY