ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În legătură cu articolul "Aspartamul provoacă mai multe tipuri de cancer", publicat de ActiveNews.ro în data de 21 ianuarie, am primit următorul drept la replică din partea "Asociaţiei Naționale pentru Băuturi Răcoritoare", pe care-l redăm după cum urmează:

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a reafirmat recent siguranța aspartamului în opinia emisă în decembrie 2013. 

În calitate de Președinte al Grupului EFSA pentru aditivi alimentari și surse nutritive adăugate alimentelor (ANS), doamna Dr. Alicja Mortensen a declarat: "Acest aviz reprezintă una dintre evaluările de risc cele mai cuprinzătoare despre aspartam întreprinse vreodată. Este un pas înainte în consolidarea încrederii consumatorilor în studiile științifice care stau la baza sistemului de siguranță alimentară și de reglementare a aditivilor alimentari de la nivelul Uniunii Europene." 

În plus față de opinia EFSA, autoritățile naționale și internaționale de siguranță alimentară au realizat studii științifice ample de cercetare și reglementare cu privire la aspartam și au concluzionat că acesta este sigur pentru consum. Printre acestea se numără atât Autoritatea pentru Administrarea Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA – Food and Drug Administration) și Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) al Organizației Mondiale a Sănătății și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, cât și agențiile de reglementare din peste 100 de țări.

# # #

Note către redacție:

  • Opinia EFSA din decembrie 2013 a fost emisă ca urmare a primei evaluări complete a aspartamului solicitată Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară de către Comisia Europeană și a fost realizată de Grupul Științific al Autorității pentru aditivi alimentari și surse nutritive adăugate în alimente (ANS Panel).

  • În această evaluare, experții științifici ai EFSA au analizat toate informațiile disponibile cu privire aspartam și componentele acestuia și, în urma unei analize metodice și detaliate, au ajuns la concluzia că nu există motive de ingrijorare, la nivelul actual de expunere, în ceea ce privește toxicitatea pentru consumatori.

  • În prezent, doza zilnică acceptată (DZA) pentru aspartam, estimată la 40 mg/kg corp/zi este considerată a fi sigură pentru populația generală, indiferent de categorie, și expunerea consumatorilor la aspartam este sub această DZA.

  • Este a treia oară din 2006 când EFSA își exprimă încrederea în siguranța aspartamului. Prin reconfirmarea siguranței aspartamului, EFSA a reconfirmat, de asemenea, rezultatele revizuirilor efectuate în 2002, 1988 și 1984 de către predecesorul său, Comitetul Științific pentru Alimentație al Comisiei Europene (CSA).