ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Televiziunea Română împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) lansează campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti.


 Începând de vineri, 8 mai 2015, în fiecare săptămână, de la ora 19.00, la TVR 2 poate fi urmărită o serie de şapte filme documentare realizate de TVR şi difuzate în premieră absolută, urmând ca ciclul să se încheie în 26 iunie cu o dezbatere care va rezuma concluziile acestui demers.


 Actorul Constantin Lupescu este naratorul întregului serial documentar, el fiind călăuza, dar şi interlocutorul istoricilor şi cercetătorilor:  Lucia Hossu Longin, Stejărel Olaru, Cristian Vasile, Octavian Roske, Marius Oprea, Ștefan Bosomitu şi mulţi alţii.


 Bucureştiul este una dintre puținele capitale ale fostelor ţări comuniste care nu are un Muzeu dedicat perioadei comuniste. IICCMER, partener al TVR, are ca obiectiv înfiinţarea unui asemenea muzeu, iar TVR, ca instituţie naţională, deţinătoare a unei vaste arhive video şi martor important al comunismului românesc, are datoria de a se implica în acest demers.


Un astfel de muzeu asigură cunoaşterea istoriei recente de către publicul larg, precum şi încurajarea noilor generaţii de a evita greşelile trecutului. Pe parcursul campaniei, publicul are posibilitatea de a contribui la crearea Muzeului Comunismului în România prin donaţii de obiecte, documente, fotografii etc. din perioada comunistă, dar şi contribuind cu idei şi sugestii referitoare la amenajarea viitorului spaţiu muzeal. Mesajele telespectatorilor sunt aşteptate pe adresele de e-mail ale campaniei: dreptullamemorie@tvr.ro,muzeulcomunismului@tvr.ro, şi office@iiccmer.ro.


Difuzate în fiecare vineri, de la ora 19.00, pe TVR 2 (şi în simulcast pe TVR HD), ediţiile campaniei Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti sunt structurate astfel:


 8 mai 2015 - Episodul I, ISTORII LA RĂSCRUCE,  15 mai 2015 - Episodul II, GULAGUL ROMÂNESC,  22 mai 2015 - Episodul III, GÂNDIREA ARESTATĂ, 29 mai 2015 - Episodul IV, FUGA DIN INFERN,  6 iunie 2015 - Episodul V, LIBERTATE?, 13 iunie 2015 - Episodul VI, ŞASE POVEŞTI DIN COMUNISM,  19 iunie 2015 - Episodul VII, MINCIUNA şi 26 iunie 2015 - DEZBATERE-CONCLUZII