ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul Centrului Educaţional Creştin-Ortodox „Cetatea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare“ din Bârlad, înfiinţat în 2013, sunt meditaţi de profesori voluntari mai mult de 200 de copii, în incinta a două biserici şi într-un laborator al unui liceu din oraş, conform Adevărul.

Înfiinţarea unei şcoli ortodoxe în Bârlad a fost visul unei tinere, Cristina Cânepă care a avut norocul să facă un doctorat la matematică în Statele Unite ale Americii, ea fiind cea care a pus bazele acestei instituţii îndemnată de duhovnicul său şi sprijinită de foşti dascăli şi preoţi din municipiu. Centrul Eduaţional Creştin-Ortodox „Cetatea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare“ a luat naştere în primăvara trecută, proiectul desfăşurându-se în incinta bisericilor „Sfânta Ecaterina“ şi „Sfântul Spiridon“ din Bârlad, precum şi în laboratorul de informatică al Colegiului Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“, iar iarna fiind folosit mai mult spaţiul de la demisolul Bisericii „Sfânta Ecaterina“, deoarece doar aici este căldură.

La început, s-au înscris doar 30 de elevi şi câţiva profesori, impactul asupra comunităţii fiind neaşteptat, iar după un an de la înfiinţare, numărul copiilor care vin la biserică pentru meditaţii este de şapte ori mai mare, ca şi numărul profesorilor voluntari. Există mult mai multe solicitări, însă dezvoltarea proiectului este împiedicată de lipsa spaţiului.

„Îmi doream de mult timp să pun bazele unei şcoli ortodoxe, dar mi se părea că este imposibil. Simţeam că şcoala nu oferă copiilor opţiuni de viaţă. Simţeam că nu-i călăuzeşte pe drumul corect. În biserică sunt orientaţi mult mai bine. Li se oferă acea linişte de care au atâta nevoie, acea încredere şi înţelegere ce lipseşte în şcolile de stat, din păcate“, spune Cristina Cânepă.

Ideea tinerei a început să se concretizeze în primăvara anului trecut, în timp ce se afla la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ. „Acolo am vorbit cu preotul Iustin Pârvu, duhovnicul meu. După slujbă, am avut o discuţie, dar nu i-am pomenit nimic despre visul meu. La plecare, mi-a spus pur şi simplu să mă ocup de acest proiect“, povesteşte iniţiatoarea.

Imediat după întoarcerea în Bârlad, l-a căutat pe profesorul de matematică Dumitru Mihalache, dascălul care i-a insuflat în vremea copilăriei dragostea pentru această materie, şi alături de el a pus bazele proiectului pe care apoi l-au prezentat Episcopiei Huşilor în scopul de a primi acordul să desfăşoare activităţi în biserică.

„Au fost încântaţi de idee şi ne-au dat binecuvântarea pentru a face meditaţii în biserică. Preotul Petru Giuşcă ne-a întâmpinat cu braţele deschise şi ne-a oferit primul spaţiu. Mi-am dorit ca şcoala ortodoxă să aibă un spaţiu al ei. Terenul din spatele Bisericii «Sf. Ecaterina» a fost donat comunităţii de boierii de altădată şi a fost lăsat în paragină. Ar fi o reparaţie morală să folosim acest teren pentru ridicarea unei şcoli“, relatează Cristina Cânepă.

În aprilie 2013, s-au dat primele meditaţii, câţiva liceeni care se apropiau de Bacalaureat profitând de această oportunitate. Unii erau olimpici, alţii mai aveau mult de recuperat.

„Eu zic că am făcut o treabă foarte bună! Copiii meditaţi anul trecut mi-au oferit mari satisfacţii. De exemplu, Maria Roşca a intrat la Oxford, alţi elevi au intrat la facultăţi din ţară cu nota 10. Dragoş Simion e student la Facultatea de Informatică Iaşi, iar un alt fost elev, Bogdan Dumitru, e la Automatizări şi Calculatoare, la Bucureşti“, susţine mândru Dumitru Mihalache, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad.

Meditaţiile au continuat în vacanţă, cu elevi care aveau de dat corigenţe, rezultatele acestor copii fiind surprinzătoare, iar cererile înmulţindu-se odată cu noul an şcolar 2013-2014. În prezent, sunt mai mult de 200 de copii înscrişi, din şcoala primară, gimnazială şi liceu.

30 de dascăli îi pregătesc la diferite materii: matematică, limba română, istorie, limba engleză, geografie, pictură şi informatică, Biserica închizându-se abia la 20:00, după terminarea ultimelor meditaţii.

„Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru ce-am reuşit să facem! Activăm ca un «after school», doar că suntem găzduiţi de biserică. Nu impunem nicio condiţie copiilor, nu-i selectăm după rezultatele de la şcoală, după starea materială a părinţilor ori după alte criterii. Pe unii îi pregătim pentru olimpiade şi pentru Bacalaureat, pe alţii îi ajutăm să ia corijenţele. Sunt mândru de fiecare dintre ei. Singurul lucru pe care îl impunem este să vină îmbrăcaţi decent şi să aibă credinţă în Dumnezeu“, mai spune profesorul Mihalache.

Copiii vin cu bucurie, nevăzând orele petrecute cu profesorii drept o corvoadă, iar orele încep şi se termină cu o rugăciune.

„E mai bine decât la şcoală. Aici înţeleg altfel, îmi explică tot ce nu am înţeles. La şcoală suntem peste 30 de copii în clasă şi nici nu se aude bine ce ne spune doamna profesoară. La meditaţii nu ridică nimeni tonul, nu râde nimeni de mine dacă înţeleg mai greu“, mărturiseşte Mihăiţă, elev în clasa a VI-a, unul dintre copiii meditaţi.

„Mă pregătesc pentru Bacalaureat şi vreau să-l iau cu notă cât mai mare pentru că o să conteze la admiterea la facultate. Părinţii mei nu-şi permit să plătească un meditator şi nici nu e nevoie. Am găsit aici profesori cum nu am întâlnit la şcoală. Ne ascultă, le pasă cu adevărat de noi“, spune şi Alina, elevă în clasa a XII-a, care face meditaţii la matematică şi la informatică.

Şi părinţii copiilor meditaţi au fost surprinşi de rezultate: „Am fost sceptică la început. Nu mi-a surâs ideea pentru că biserica şi-a pierdut calea dreaptă în ultimii ani. Fetiţa mea a insistat să meargă şi bine a făcut. S-a schimbat radical, învaţă din plăcere, are numai note foarte bune şi este mai sociabilă. Se simte iubită de profesorii voluntari şi abia aşteaptă zilele când are meditaţii“, afirmă Elena Oprea, mama unei eleve meditate la Centrul Educaţional Creştin-Ortodox „Cetatea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare“.

La Centrul Educaţional Ortodox înfiinţat de Cristina Cânepă sunt 30 de profesori şi învăţători care oferă meditaţii copiilor.

Doar dascălii cu vocaţie au acceptat să facă voluntariat în acest proiect, unii dintre ei fiind pensionari şi dând meditaţii din dragoste pentru meseria pe care au făcut-o o viaţă.

Gheorghe Petcu, profesor de matematică pensionar, nu concepe viaţa fără copii în jurul lui: „Fac voluntariat şi la Complexul de Servicii Comunitare din Bârlad, şi aici, la biserică. Nu pot sta departe de activitatea profesională. Cât timp voi fi sănătos, iar copiii îmi vor cere ajutorul, o voi face necondiţionat“.

Orele de meditaţii sunt grele pentru dascăli, întrucât lucrează simultan cu elevi de la şcoli diferite şi din clase diferite, fiind ore care se ţin cu 2-3 elevi, atunci când sunt pregătiţi pentru olimpiade, dar şi ore care se desfăşoară cu 15 copii.

Printre voluntari sunt şi profesori tineri:  Bogdan Cânepă (fratele fondatoarei), Gabi Ghidoveanu şi Cristina Chiriţescu – matematică, Laurenţia Oatu şi Gabriela Cotae – limba română, Jenica Bolea – desen, Ioan Grădinaru – informatică, Maria Marin – istorie, Veronica Silvestru – geografie, Daniel Chiriac – limba engleză, Silviu Creangă – teologie şi cor.

În cadrul şcolii ortodoxe, sunt desfăşurate şi activităţi recreative, copiii putând să se întâlnească pentru ore de desen, muzică ori îndeletniciri practice. Petru Giuşcă, preotul paroh al Bisericii „Sf. Ecaterina“ coordonează o parte dintre ele. „Profesorii fac voluntariatul cu mare dragoste. Sunt foarte ataşaţi de copii, sunt dascăli adevăraţi cum vedem din ce în ce mai rar. Copiii au început să vină cu drag. Unii dintre ei vin şi la slujbe“, spune preotul, menţionând că în fiecare joi la biserică se organizează o seară duhovnicească cu elevi şi cu profesori, în cadrul căreia se discută discută despre tot felul de lucruri, cum ar fi muzica sau pictura.

„Se fac ore de abilităţi practice, chiar am organizat o expoziţie cu lucrările lor. Pictăm linguri împreună, avem un cor cu 20 de copii mici. Preasfinţitul Corneliu de la Episcopia Huşilor ne-a dat binecuvântarea să găzduim în biserică meditaţiile pentru copii şi celelalte activităţi destinate micuţilor. În plus, a sponsorizat pelerinaje pentru profesori şi o vacanţă în Deltă pentru copii“, mai spune preotul.

Obiectele artizanale făcute de copii, linguri pictate, icoane şi ouă încondeiate, au fost expuse în biserică şi vândute enoriaşilor, iar banii adunaţi din vânzare au fost folosiţi la cumpărarea altor materiale pentru confecţionarea acestora.

Şi în alte biserici din Bârlad sunt desfăşurate asemenea proiecte, însă nu de această amploare, tot mai mulţi copii găsind în Casa Domnului ceea ce nu primesc acasă sau la şcoală. În majoritatea cazurilor, sunt desfăşurate activităţi cu caracter social, sunt implicaţi în acţiuni caritabile sau în manifestări care le dezvoltă partea artistică şi spiritul civic.

Sursa foto: Adevarul