ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, a anunțat că unda de viitură de pe Dunăre va atinge maximul la Galaţi în zilele de 26 şi 27 mai, când debitul va fi de aproximativ 13.900 mc/s, iar nivelul de 605 centimetri, cu cinci centimetri peste cota de inundaţie. Toate instituţiile şi societăţile din zonele cu risc de inundare şi-au refăcut stocurile de materiale (folie, saci, nisip etc.), au fost verificate mijloacele de intervenţie ale Biroului de Apărare şi Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Galaţi şi s-au demarat, punctual, lucrări de reparaţii la parapeţi, întăriri şi supraînălţări ale digurilor de apărare, fiind totodată obturate gurile de canalizare din zonele cele mai expuse.

Prefectura susține că digul Bădălan - la Dunăre, digul Brateşul de Jos - la Prut şi digul de la Siret nu prezintă niciun fel de probleme care să pună în pericol lucrările de apărare, dar sunt supravegheate permanent de personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor astfel încât să se poată interveni prompt şi eficient în punctele cu infiltraţii.

Începând de vineri dimineaţă, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat şi extins Codul portocaliu pe Dunăre, pe întreg sectorul românesc, până la Brăila, iar pentru sectorul din aval, inclusiv Galaţi, până la Tulcea, a fost prelungit Codul galben.

În anul 2010, pe 2 iulie, maximul undei de viitură pe Dunăre, la Galaţi, a fost de 664 cm, cu patru centimetri peste cota de pericol, fluviul având atunci un debit de 16.730 metri cubi pe secundă. Siretul a avut în aceeaşi zi o cotă de 711 centimetri, 61 de centimetri peste cota de pericol, iar Prutul a avut 452 centimetri, 12 centimetri peste cota de atenţie, pe ambele râuri înregistrându-se atunci şi fenomenul de remuu.