ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După aproape 25 de ani, s-a aflat numărul celor care au plătit cu viaţa în evenimentele din decembrie 1989.

Conform unui raport al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) dat publicităţii joi, 1.166 de persoane au murit la evenimentele din decembrie 1989. La evenimentul "Statistica victimelor Revoluției Române — Adevăruri și interpretări noi privind victimele Revoluției Române din decembrie 1989" au participat Alexandru Grigoriu și Constantin Corneanu, cercetători IRRD, și Ion Calafeteanu, director general adjunct al institutului.

Potrivit acestora, victimele din timpul Revoluției nu au apărut doar ca urmare a represiunii regimului comunist. Acestei cauze i se alătură și "nedeplin elucidatul fenomen terorist". De asemenea, un număr foarte mare de victime a apărut și pe fondul unei lipse de profesionalism a unora dintre cei care gestionau acest context.

Potrivit statisticilor IRRD, intervalul 17-22 decembrie 1989 s-au înregistrat 271 de martiri, 22-25 decembrie — 715, după 25 decembrie au fost înregistrate 113 victime, iar fără dată exactă au fost înregistrate alte 67. Astfel, în total, Revoluția din 1989 a avut în total 1.166 de victime în orașele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara.