ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În curând, românii vor putea mânca un nou soi de cartof dulce, dacă munca cercetărilor va fi încununată de succes.

Deşi localitatea este renumită pentru pepeni, la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni se lucrează de zor pentru adaptarea la condițiile de climă și sol din România a unui soi de cartof dulce din Asia.

Acest cartof are marele avantaj că nu este pe placul gândacilor de Colorado.

Nu-l atacă nici gândacul de Colorado și este foarte rezistent la secetă. Acest soi face parte din aceeași familie cu volbura și, pe loturile noastre experimentale, am obținut anul trecut o producție de 30-32 de tone la hectar”, a declarat Aurelia Diaconu pentru ştiriagricole.ro.

Acest proiect este dezvoltat de Staţiunea de Cercetare de la Dăbuleni, în parteneriat cu o universitate și o firmă privată din Coreea de Sud.

Noul soi de cartof ar putea fi o şansă nesperată pentru producătorii din zonă, în condiţiile în care preţurile la pepeni au tot scăzut, iar profiturile sunt mici. Un kilogram de pepeni pleacă din Dăbuleni cu 0,3 lei şi ajunge în magazine şi pieţe cu 0,8 - 1 leu, în timp ce un cartof dulce se vinde în supermarket cu 10 lei pe kilogram.