ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Palestina și-a deschis ambasadă la Stockholm, după ce, în octombrie 2014, Suedia a fost prima țară occidentală care a recunoscut existența statului palestinian. La evenimentul din capitala Suediei a fost prezent și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, informează Russia Today. Este prima misiune diplomatică a palestinienilor în Europa de Vest. Evenimentul diplomatic va tensiona și mai mult relațiile dintre Suedia și Israel. Israelienii au decis luna trecută să anuleze vizita pe care șefa diplomației suedeze urma să o facă în statul evreu.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Până marți, palestinienii aveau o Delegație Generală a Palestinei în Suedia, cu sediul la Stockholm, notează RT.

Conform unui acord semnat la Stockholm de Mahmoud Abbas și de șeful guvernului de la Stockholm, Stefan Lofven, Suedia va ajuta Palestina cu 1,5 miliarde de coroane (179 de miloane de dolari) în următorii cinci ani.

Palestinienii au misiuni diplomatice în state care au recunoscut toatal sau parțial  statul palestinian.

Pe 30 octombrie 2014, Suedia a recunoscut, statul Palestina, devenind astfel prima ţară europeană care a luat o astfel de decizie, provocând nemulțumirea Israelului și a Statelor Unite. Parlamentele din Marea Britanie, Franța și Spania au dat, ulterior, un vot simbolic în favoarea recunoașterii statului palestinian.

După crearea statului Israel în 1948, diversele mișcări politice palestiniene și-au făcut din crearea unui stat palestinian independent una dintre principalele revendicări. Pe 15 noiembrie 1988, Organizația pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Yasser Arafat, a proclamat unilateral independența Palestinei și tot în acel an 82 de state au recunoscut oficial noul stat. Doar că pe lista celor 80 de țări nu au fost decât țări din Africa, Orientul Mijlociu și din fostul bloc sovietic. Nu și din Occident.

În ultimii ani, s-au adăugat și Brazilia și Argentina (în 2011), iar ultima țară care a recunoscut oficial Palestina ca stat a fost Haiti, în 2013.