ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Televiziunea Română a obţinut joi, de la CNA, o licenţă secundară prin care se aprobă transmiterea emisiunilor în Republica Moldova, iar telespectatorii de este Prut vor putea urmări atât programele obișuite, cât și emisiuni special dedicate publicului din Republica Moldova. Acestea din urmă vor fi axate pe promovarea culturii şi a limbii române, pe informare, dar şi pe divertisment, filmele vor fi subtitrate în româneşte, dar în grilă sunt introduse şi producţii care provin de la Euronews.

Autorităţile moldovene vor asigura preluarea programelor TVR de către operatorii de cablu.

Emisia TVR peste Prut fusese stabilită în data de 5 noiembrie, după o întâlnire a președintelui director general Claudiu Săftoiu cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis Televiziunii Române că a luat act de semnarea Acordului de soluţionarea amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO, la 1 august 2008. Ca urmare, litigiul dintre cele două părţi a fost stins la Curtea Europeană.

Acordul de soluţionare amiabilă a Cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO a fost semnat, la 12 septembrie 2013, de Claudiu Săftoiu, PDG al TVR, şi Lilian Apostol, agent guvernamental la CEDO al Republicii Moldova, după ce autorităţile de la Bucureşti, prin secretarul de stat Bogdan Aurescu, şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.

Conform Acordului, Guvernul şi autorităţile Republicii Moldova vor asigura atribuirea către Televiziunea Română a unui segment din primul multiplexor cu acoperire naţională în noul sistem digital, aflat în etapa de introducere.

De menționat și faptul că, la sfârșitul lunii octombrie, președintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea privind organizarea SRR și SRTV, ceea ce a determinat Guvernul să afirme că Palatul Cotroceni nu susține promovarea emisiei TVR în Republica Moldova. În replică, Președinția a susținut că două din reglementările actului normativ sunt vagi și nu oferă condiții de eligibilitate și oportunitate.