ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății relevă o situație cutremurătoare, generată de criza economică din Europa. În Grecia, cea mai afectată țară din UE de criza din 2008, tot mai mulți oameni se infectează de bunăvoie cu virusul HIV pentru a obține bani din partea guvernului.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Documentul OMS, publicat săptămâna trecută, analizează motivele sociale și dezechilibrele din domeniul sanitar din Europa, concluzionând că nivelurile ridicate de șomaj și austeritatea financiară au lovit dur cetățenii, in mod special în Grecia unde rata șomajului era în luna septembrie de 27%, scrie ziarul italian La Stampa.

Din 2008 și până-n prezent, presa străină a relatat situația Greciei, unde sistemul sanitar a fost grav afectat. În primul rând de tăierile de 32% din domeniul sanitar, de lipsa medicamentelor, după ce guvernul a rămas dator la multinaționale cu peste 2 miliarde de dolari, blocându-se astfel aprovizionarea a sute de farmacii cu medicamente vitale pentru boli grave.

Pe măsură ce spitalele publice continuă să se închidă iar cele rămase nu mai fac faţă fluxului mare de pacienţi, tot mai mulţi greci se orientează către clinicile care până acum deserveau doar imigranţii. De la izbucnirea crizei, numărul acestora s-a cvadruplat la Atena iar raportul pacienţi autohtoni- pacienţi imigranţi este de 8 la 1, după cum afirmă reprezentanţi ai ONG-ului Medecins du Monde.

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății vine să confirme situația deplorabilă a sistemului sănătății european.

Criza economică a ”exacerbat” problemele sanitare în diverse zone din Europa, provocând ”inechități sociale și economice între state și în interiorul lor”, se spune în raportul OMS, menționând că Grecia este cea mai lovită.

Raportul arată că îmbolnăvirile cu HIV în Grecia au crescut semnificativ, din 2008, iar jumătate dintre ele au fost ”autoinfectări”. Grecii au preferat să se infecteze de bunăvoie cu HIV pentru a beneficia de un ajutor de 700 de euro pe lună și o admitere mai rapidă în programele de alternative la droguri.
Și sinuciderile au crescut, de la 17% în 2007, la 25% în 2010, din cauza deteriorării condițiilor economice.