ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, marţi, cu 327 de voturi "pentru" şi 14 "împotrivă", lista cu membrii titulari şi supleanţi desemnaţi ai CA al TVR, iar votul pentru preşedintele Consiliului nu a mai avut loc, Stelian Tănase rămânând director interimar. Claudiu Brânzan, Cătălin Blebea, Stelian Tănase, Andrei Muraru, Radu Carp, Debreczeni Hajualka, Adrian Bucur, Eduard Dumitraşcu, Romina Surugiu, Corneliu Calotă, Raico Cornea sunt membrii titulari ai CA al TVR.

În ianuarie 2014, Cornel Mihalache a fost ales, împreună cu Mihai Rădulescu, reprezentant al salariaţilor în Consiliul de Administraţie al TVR, însă nu a fost validat, fiind acuzat că nu a depus în timp util certificatul de cazier judiciar. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru site-ul ActiveNews, Cornel Mihalache vorbeşte despre nedreptatea care i s-a făcut, dar şi despre situaţia actuală foarte gravă din Televiziunea publică. În prezent, salariaţii nu sunt reprezentaţi în CA, până când nu se va da o sentinţă definitivă în procesele pe care cei doi le-au intentat TVR.  

 

Cum se prezintă în acest moment situaţia privind locul câştigat prin vot în Consiliul de Administraţie al TVR, ca reprezentant al salariaţilor?

Avem trei procese pe rol (n.r. Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu). La unul dintre procese, la Curtea de Apel, acţiunea a fost respinsă, urmează să facem recurs. Asta pentru preşedinţiale. În celălalt proces, pe fond, pe contestaţie, pe 17 aprilie avem termen şi aşteptăm să se definitiveze. Mai există şi o plângere penală. Mai durează un pic, aşteptăm să se termine procesele, două civile şi unul penal. În două luni cred că se va clarifica situaţia. Nici noi nu ne vom întinde prea mult, dar nici nu-mi doresc ca dl. Burtea să ne reprezinte pe noi în CA. Nu că am eu ceva cu dânsul, dar a făcut parte din ultimele două consilii care au dus televiziunea în situaţia în care se află acum.

Care sunt acuzaţiile aduse?

Abuz de putere asupra persoanei şi asupra instituţiei. Între timp, cele două locuri din Consiliul de Administraţie, care aparţin salariaţilor, sunt blocate, ceea ce mi se pare foarte corect.

Faptul că v-au acuzat că n-aţi depus cazierul la timp a fost doar un pretext?

N-am depus certificatul de cazier dumincă, la 8 seara, ci luni, la 10 dimineaţa. Şi procesul verbal putea fi depus vineri, după ce s-au terminat alegerile şi s-au numărat voturile, la ora 24.00, în cazul în care cumva cabinetul Preşedintelui  Director General ar fi fost deschis. Dar cum nici cabinetul nu era deschis, nici Poliţia nu funcţiona, s-au făcut toate aceste operaţiuni luni dimineaţă. Noi chiar am depus certificatele de cazier luni, la ora 10.00, iar procesul verbal s-a depus spre ora 13.00. Care este problema? Că n-am depus un certificat care atestă că n-am ce n-am, nerespectând prezumţia mea de nevinovăţie, consfinţită de Constituţie, art. 23, care îmi spune că sunt nevinovat, iar proba contrarie nu trebuie s-o aduc eu. Am o declaraţie pe proprie răspundere, care a validat candidatura. Nu poţi să-mi ceri duminică să aduc certificatul, după ce până acum mi-ai cerut să aduc cazierul pe care eu am declarat că nu-l am. Problema este una de rea-credinţă şi de interpretare a unui regulament, prin care mi se cere o „declaraţie pe proprie răspundere că nu am cazier judiciar, cu rezerva prezentării ulterioare a cazierului jurdiciar”.  Spuneţi-mi mie cum e fraza asta în româneşte? Şi suntem la Televiziunea publică. Ceea ce ar trebui să apăr eu la televiziunea publică este limba română în primul rând, prin funcţionalitatea acestei televiziuni. Astea sunt pretexte să nu ajungem acolo, să vedem ce fac ei, ce au făcut şi cu ce s-au ocupat în aceşti ani.

Suntem nimeni din cauza unui idiot de preşedinte-director general

La cine şi ce vă referiţi mai concret?

Un idiot de preşedinte-director general care opreşte producţia unei televiziuni timp de opt luni, ca să ajungă de la 3% rating la 0.92. După care vine toată lumea şi ne spune „N-aveţi rating, sunteţi nimeni”. Suntem nimeni  din cauza managementului acestui cretin, sabotor. A fost un sabotaj modul în care a procedat cu restructurarea şi cu întreruperea producţiei, au fost opt luni de reluări.

E vorba despre dl. Claudiu Săftoiu...

...evident, vine dl. Stelian Tănase acum şi spune „Aveţi 0.92 rating. Realitatea TV e mai bună decât voi”. E foarte simplu aşa, vine unul, te bagă în groapă şi te-ntreabă „ce faci mă, acolo, în groapă?”. Mai pune şi-o cruce peste tine.

Un om care nu se uită la televizor, nu citeşte presa e uns director la TVR  

Vi se pare mai performant managementul lui Stelian Tănase?

E vorba despre un om care nu se uită la televizor de un an şi jumătate, care n-a citit presa, n-a deschis Internetul şi descoperă acum că televiziunea publică are o datorie de 150 de milioane de euro. Şi brusc vine la Televiziunea Română, uns director, şi spune: ”Hopa, n-am ştiut că aveţi datorii 150 de milioane. Dar hai să trecem la insolvenţă, că eu mă pricep”. Chiar nu l-a interesat Televiziunea Română, a picat din pom. Vuieşte presa de un an jumate, au fost sute de articole, s-a făcut memorandum cu Guvernul pe şapte ani. N-am ştiut”, a spus cu gura lui Tănase. Şi atunci ce cauţi aici?

A venit să pună-n practică la TVR modelul BBC, eşuat la Realitatea...

...N-are nici o legătură BBC-ul, cum n-au legătură Bucureştiul cu Londra sau România cu Regatul Unit al Marii Britanii. BBC are 23.500 de oameni.

Vrea să comaseze SRTV cu RRA şi cu Agerpres.

Nu ştiu dacă el vrea să facă asta sau altcineva, cu mâna lui. Poate asta ar fi soluţia, poate că da. Nu ştiu dacă e bine sau nu. Toată lumea şi-a dat mâna să radă această instituţie. Nu există o voce a societăţii civile care să ia o poziţie fermă. Dl. Cristoiu, în Evenimentul zilei, a scris un articol în care ceartă un pic politicienii pentru felul în care se poartă cu Televiziunea Română. Dar vreau să-i readuc aminte un articol al dânsului, din 1998-1999, cred, intitulat „ TVR - patroana bordelului propagandistic”, pe vremea lui Constantinescu.

Sunt colegi ai dvs. din TVR care vă cer să renunţaţi la acţiunea în instanţă, pentru ca salariaţii să poată fi reprezentaţi în CA în aceste vremuri de restrişte pentru ei. Ce le răspundeţi? 

Cu asta se ocupă în primul rând Sindicatul.

Ce frumos! Vor ca dl. Burtea, care-a fost în fostul Consiliul de Administraţie, care-a fost dat jos de către acelaşi Parlament, să revină în CA. De parcă n-ar fi fost şi vina lui.  Să-i spună unul cu 300 de voturi altuia cu 600: „Dă-te, domnule, la o parte, că eşti un infractor, că ai un certificat care atestă nimic şi l-ai adus 14 ore mai târziu”. Bravo, domnule, este perfect, minunat! Suntem în România. Există o recomandare a Comisiei Europene conform căreia, în cazul în care participi la electorale în altă ţară – de pildă, eu mă duc la Parlamentul francez, pentru că aşa vreau şi am bani să candidez pentru Franţa  - nu eu trebuie să aduc şi certificatul. Dau o declaraţie pe proprie răspundere. Ţara respectivă solicită României să o informeze dacă eu am făcut sau nu vreo infracţiune.

În condiţiile actuale, la ce lucraţi acum? Vă puteţi desfăşura activitatea în linişte?

Da, deocamdată. Sper să nu-i vină nimănui ideea să mă înveţe acum şi cum să fac documentar, teatru sau film. Lucrez la o piesă de teatru făcută film, „Canalul”, de Kincses Elemér, un regizor maghiar din Târgu Mureş, român foarte bun de altfel, un om minunat. A câştigat Gala UNITER în 2001, premiul pentru cea mai bună piesă. O montez într-un spaţiu neconvenţional, plin de găinaţ de porumbel, de praf. N-a avut ferestre, e destul de rece, destul de praf şi destul de frig, dar minunat pentru ce vrem noi să facem. Costă zero lei. Nu costă cât stabileşte dl. Liviu Nicolescu preţurile, ca să intrăm noi în faliment. Adică 2300 de lei pe oră un studio, înmulţiţi cu zece ore pe zi cu zece zile şi vedeţi cât costă o piesă de teatru.