ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cel mai important lucru pe care îl aduce şahul, în plus fată de matematică, în viața copilului este posibilitatea de a lua multe decizii în timp scurt şi a vedea consecințele acestora. Copilul care joacă şah ia o decizie la fiecare mutare pe care o face şi observă imediat consecințele ei. Acest lucru, dacă este pus în valoare, va ajuta la maturizarea copilului, la luarea de către acesta a unor decizii cât mai responsabile în tot ceea ce face.

El poate învața prin şah care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă actul decizional în orice alt domeniu: stabilirea unui obiectiv; cunoaşterea resurselor şi mijloacelor prin care poate fi atins obiectivul; cunoaşterea mediului în care se manifestă (factorii care ajută şi cei care se împotrivesc atingerii obiectivului şi regulile ce trebuie respectate în acel mediu); descoperirea algoritmului care realizează optimul între eficientă şi eficacitate, adică optimul între consumul de resurse şi precizia atingerii obiectivului propus. După efectuarea mutării şi aflarea răspunsului din partea adversarului copilul va fi nevoit să evalueze decizia pe care a luat-o şi să parcurgă din nou toate etapele actului decizional.

Pornind de la modul de a lua decizii în cadrul partidei de şah vreau să vă prezint o modalitate în care învățarea şahului poate determina major comportamentul social. Vă rog să îmi permiteți să vorbesc din perspectiva unui creştin ortodox deoarece aşa ne declarăm cei mai mulți dintre români. Cei care aparțin altei religii sau confesiuni pot face uşor o adaptare a celor afirmate.

Spuneam că la baza oricărei decizii se află cunoaşterea resurselor de care dispunem. Aceasta înseamnă în şah cunoaşterea pieselor şi a valorii acestora. Pornind de aici ne putem duce cu gândul spre descoperirea de sine. Piesele vor deveni calitățile fizice, intelectuale, sentimentale şi spirituale pe care le avem şi vrem să le dezvoltăm pentru a atinge obiectivele pe care ni le propunem.

Pentru a citi continuarea, faceţi click AICI.

Pentru prima parte a articolului, faceţi click AICI.