ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Fostul angajat al CIA Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia, ar putea fi audiat de procurori germani, în contextul scandalului de spionaj dintre SUA și Germania. Dar, pentru a nu-și pierde statutul de refugiat, informaticianul de 30 de ani ar putea depune mărturie în scris, ori oficialii nemți s-ar putea deplasa în Rusia, potrivit agenției Interfax, citată de presa internațională.

Avocatul lui Snowden,  Anatoli Koutcherena, a declarat joi că sunt șanse mici ca americanul să părăsească prea curând Rusia.
O călătorie a lui Snowden în străinătate exclusă, întrucât și-ar putea pierde statutul de refugiat și ar putea extrădat în SUA de către una din țările aliate. El trăiește în Rusia potrivit legilor acestei țări (...) și a acceptat încă de la bun început să nu divulge nicio informație secretă.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Bundestagului pentru controlul serviciilor secrete, Thomas Oppermann, a afirmat că Germania îl poate interoga pe Snowden numai în cazul în care îi oferă garanţii de securitate şi dacă acest pas nu va duce la subminarea bunelor relaţii cu SUA.
Dacă audierea lui Snowden ca martor nu îl va expune unor pericole şi nu va îngropa complet relaţia Germaniei cu SUA, atunci ar trebui să profităm de această oportunitate.

 

German Greens lawmaker Stroebele poses for a picture with fugitive former U.S. spy agency contractor Snowden in an undisclosed location in MoscowNu în ultimul rând, un membru în Comisia pentru controlul serviciilor secrete din Bundestag, Hans-Christian Ströbele, s-a întâlnit joi la Moscova cu fostul angajat al NSA, care i-a transmis cu această ocazie o scrisoare adresată executivului, parlamentului şi Biroului procurorului general al Germaniei.

Documentele publicate de Edward Snowden stau la baza a numeroase scandaluri de spionaj dintre SUA și alte state aliate, iar Washingtonul a solicitat în repetate rânduri extrădarea sa, chiar cu riscul răcirii relațiilor bilaterale cu Moscova.