ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Miercuri, preşedintele interimar egiptean Adly Mansour a cerut Ministerului Justiţiei să deschidă o anchetă în privinţa evenimentelor care au avut loc pe 14 august, la Cairo, când o operaţiune de dispersare cu forţa a unei importante reuniuni islamiste a provocat moartea a sute de persoane, potrivit Mediafax.

Preşedintele interimar a făcut această cerere după ce o instituţie de stat însărcinată cu drepturile omului a făcut un raport în care forţele de securitate şi bărbaţi "înarmaţi", infiltraţi printre manifestanţi, sunt acuzaţi că ar fi reprimat în sânge o manifestaţie a susţinătorilor preşedintelui islamist, Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată la începutul lunii iulie.

În acea zi, cea mai sângeroasă din istoria recentă a ţării, au murit 632 de persoane, printre care opt poliţişti, conform Consiliului Naţional pentru Drepturile Omului.

Guvernul care a fost adus la putere de armată după destituirea fostului preşedinte Mohamed Morsi a cerut Consiliului să deschidă o anchetă privind unele încălcări ale drepturilor omului comise în acea zi, iar Consiliul, evocând un recurs "disproporţionat" la forţă al serviciilor de securitate, a refuzat să condamne pe cineva, însă a solicitat o "anchetă judiciară pentru a se afla cine pe cine a ucis".

Conform unui comunicat al Preşedinţiei, Mansour "a trimis raportul la ministrul Justiţiei, căruia i-a cerut să însărcineze un judecător cu anchetarea acestui carnagiu".

Potrivit Amnesty International, de la destituirea şi arestarea primului preşedinte ales democratic în Egipt, reprimările au provocat moartea a cel puţin 1.400 de persoane şi mii de persoane au fost arestate, inclusiv Morsi.