ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetăţeanul româno-ungar Elod Toaso şi croatul Mario Tadici, încarceraţi în Bolivia în 2009 pentru terorism şi eliberaţi la începutul lui 2015, au fost salvaţi din Bolivia de o organizaţie caritabilă baptistă, cu "ajutorul tehnic" al Ministerului ungar de Externe. Se pare că eliberarea a fost pusă la cale în Croaţia, când Vladimir Putin a afectuat o vizită secretă împreună că Viktor Orban, scrie Napoca News.

În 2009, un comando guvernamental a ucis trei membri ai grupării Legiunea Secuiască Arpad Magyarosi, Eduardo Rózsa-Flores şi Dwyer Michael Martin, și i-a arestat pe Elod Toaso si Mario Tadic. Aceștia au fost acuzați că ar fi pregătit un atentat la adresa președintelui bolivian Evo Morales. Cu toate că această teorie a fost combătută energic de presa maghiară, realitatea este că grupul celor cinci era înarmat - ca dovadă stau pozele făcute de aceștia cu arme automate în Bolivia - şi au făcut numeroase declarații prin care au confirmat că urmau să lupte armat împotriva guvernului bolivian pentru autonomia regiunii Santa Cruz, unde au și fost uciși.

În regiunea Santa Cruz din Bolivia, pe care gruparea teroristă vroia să o ajute armat, se află o importantă comunitate croată. Acesta este și motivul pentru care Eduardo Rosza Flores a ales Bolivia ca destinație. Politicianul de origine croată Branko Marinkovic Jovicevic este un important susținător al autonomiei regiunii Santa Cruz din Bolivia și ar fi direct implicat în finanțarea grupării lui Flores. De altfel, guvernul bolivian a și realizat un documentar despre Branko în care îl acuză că dorește secesiunea regiunii Santa-Cruz după modelul răbzoiului sârbo-croat. După evenimentele din 2009, Branko Marinkovic fuge în SUA, fiind acuzat împreună cu alte 39 de persoane că au finanțat și organizat o mișcare armată pentru autonomia Santa-Cruz.

Înțelegerea din Croația – exportul terorismului în România

După procesul din Bolivia, atât Elod Toaso cât și croatul Mario Tadic au fost eliberați, după ispășirea pedepsei, însă după spusele lor nu au putut să părăsească țara din cauza autorităților boliviene. Eliberarea lor din închisoare a fost în data de 7 martie 2015. Recenta știre cum că aceștia au fost eliberați după o operațiune a unei fundații caritabile baptiste nu poate să fie decât o glumă. Este evident că cei doi erau monitorizați permanent de autoritățile boliviene și că au fost lăsați să plece, nu au fugit. Este interesant că nu este menționată soția lui Elod Toaso, care locuiește în La Paz, capitala Boliviei, unde acesta a stat după eliberarea din închisoare. A rămas soția “evadatului” în La Paz?

De ce au fost lăsați să plece și de ce presa maghiară a creat această poveste legată de evadarea lui Elod Toaso? Pentru a genera un val de entuziasm în Ungaria, unde Elod se va întoarce în curând. Imaginea construită în jurul lui este cea de erou pro autonomie nedreptățit, care a evadat din ghearele dictatorului Evo Morales și revine pe tărâmuri natale. Membrul Legiunii Secuiești, terorist în Bolivia, va fi primit în Ungaria ca un erou.

Este foarte probabil ca Putin și Orban să fi negociat eliberarea celor doi cu Evo Morales din Croația, unde se află persoanele de legătură cu autonomiștii din Santa Cruz dar și cu guvernul bolivian. Motivul eliberării lui Elod nu poate fi decât cel al relocării și folosirii lui într-o viitoare zonă de conflict, unde relațiile și experiența lui militară va fi de folos: Ținutul Secuiesc din România.

Cum se va realiza infiltrarea lui Elod Toaso în Ținutul Secuiesc și cine îi va oferi suport logistic? În primul rând, cei care l-au eliberat, guvernul de la Budapesta și Kremlinul. Dacă e să acordăm atenție altor organizații implicate în episodul terorist din Bolivia, cum ar fi Ordinul Cavalerilor de Malta, cărora Elod i-a cerut asistență după arestarea sa și organizația baptistă Baptist Charity din Ungaria.