ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul român din Ucraina, PS Longhin (Mihail Jar), a fost unul dintre cei mai critici clerici cu privire la acțiunile statului ucrainean și ale partenerilor săi occidentali.

Daruind vei dobandi - Nicolae Steinhardt

Într-o predică ajunsă virală pe internet, cel supranumit "Tatăl a 400 de copii", PS Longhin îi sfătuiește pe credincioși să nu-și trimită copiii la războiul care se desfășura în Estul Ucrainei.

Reamintim că în timpul vizitei sale la Kiev, președintele României, Klaus Iohannis, nu a avut timp să se vadă cu reprezentanții românilor din Ucraina.

"Atâta vă rog: să fiţi uniţi şi să nu daţi copiii la moarte. Credinţa noastră ortodoxă nu ne dă voie să ne omorâm unii pe alţii. Pentru interesele politice, pentru cei care-şi apără bussines-ul lor, care-şi apără scaunele lor de conducere, vor să omoare lumea noastră, care trăieşte în pace şi-n Dumnezeu", spunea el atunci.

CITEȘTE MAI MULT despre predica părintelui LonghinEpiscop ortodox ROMÂN despre războiul din Ucraina: În ce ţară s-au băgat americanii, numai vrajbă şi sânge au adus. Vor să vadă cum se omoară ortodocşii pentru a le apăra bussines-ul lor 

Aceste declarații nu au trecut neobservate la Kiev, care i-a deschis episopului român un dosar penal.

"Şi asta este problema, părinte dragă, mi-au deschis dosar penal, m-au dat pe la Parchet, dar eu nu mă duc nicăieri… La cercetări nu mă duc.Am spus ca avem un stat antihristic, conducerea e antihristică şi slujitorii – lui satan. Am greşit cu ceva?! Mata ca o mamă bună, un copil ti-e bun – rău, îi iubeşti pe toţi, nu? Ca mamă. Şi pe cel mai rău mai mult il strângi, pentru că ţi-e mai milă de dânsul. Dar cu ţara noastră ce-au făcut? Şaizeci de mii ne-au omorât?! Ce fel de conducător de ţară poţi să fii când tu-ţi omori poporul tău propriu?!", afirmă blogul Pelerin Ortodox.

Mai mult, acesta a primit și un ultimatum pentru a părăsi Bucovina de Nord și a pleca în Rusia împreună cu cei 400 de copii pe care-i are în îngrijire.

"Eu n-am nimic nici cu America, nici cu Rusia. Eu am ce am cu poporul meu…Si la mine au venit ca să mă duc de aicea. S-au ridicat impotriva mea si mi-au dat o noapte ca să liberez Ucraina.

Dar eu sunt pe pământ român. Aici au fost moşii şi strămoşii şi părinţii mei, aici au fost toţi, aici au trăit! Si nici nu poţi să-mi spui să mă duc de la mine acasă altundeva…

Să plece ei unde vor. Eu aici stau. Acum mi-au spus să mă duc in Rusia cu tot cu copii. Cu toţi. Toată familia mea să mi-o iau – patru sute de copii, sa trec dincolo, îmi dau casă, îmi dau tot, la cele mai inalte niveluri… să mă duc".

Episcopul afirmă că în soldații răniți pe frontul din Ucraina erau lăsați să moară pentru a li se preleva organele pentru trasplant.

"O adus câteva oase în sicriu, o pus câteva oase, nu se ştie ale cui erau, asa au pus în toate sicriele oase şi le-au adus şi le-au îngropat, dar nu le-au dat voie să le deschidă. Doar care au fost mai aşa (mai curajosi –n.n.) au luat toporul în mână, au descoperit şi-au văzut. Mai puteau să trăiască, erau soldaţi răniţi. Îi lua şi îi tăia, le scoteau inima şi rinichii şi îi duceau acolo…, că aveau comandă mare. Şi nu dovedeau să care avioanele organele pe care le luau de la soldati, soldati care puteau să mai trăiască, dar nu le dadea nimeni ajutor. Ei se rugau: „Luaţi-mă! Nu mă lăsaţi!”; nu-i lua nimeni", sună declarația episcopului ortodox.